dimecres, 25 de març de 2015 Tornar a les notícies
Localitzen tres artefactes de la Guerra Civil al delta de l'Ebre

Diari de Guerra (A.Caralt).-25/03/2015.- Un agricultor del terme de Sant Jaume d’Enveja, al delta de l’Ebre, ha descobert tres artefactes de la Guerra Civil mentre realitzava tasques agrícoles. Es tracta de tres projectes d’artilleria de 77 i 82 mm i d’una granada de ma que no van arribar a explotar i es trobaven en molt mal estat de conservació.

Un cop fou advertit del fet la Guàrdia Civil, el Grup Especialistes de Desactivació d’Explosius es va posar en contacte amb l’agricultor. Plegats es van traslladar al lloc de la troballa, on els agents van procedir a la retirada dels artefactes i la seva posterior destrucció en un lloc habilitat. Les raons per les quals els projectils s’han descobert en aquest municipi del Delta són incertes. Sant Jaume d’Enveja no fou escenari de la batalla de l’Ebre, però si que si haurien pogut desenvolupar combats durant la conquesta franquista del marge dret del riu l’abril de 1938 o durant els nous mesos en els quals el riu va esdevenir front de guerra, entre l’abril de 1938 i el gener de 1939,

En tot cas, la Guàrdia Civil afirma en un comunicat que el desenvolupament de la batalla de l’Ebre en part del territori ebrenc provoca que «amb freqüència» es descobreixin artefactes a les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre.

No s’han de manipular
Per aquesta raó, el cos armat informa de la incorrecció que suposa que en ocasions els ciutadans que localitzen algun projectil el manipulen i traslladen amb el mateix vehicle fins a una caserna. «Això és el que mai s’ha de fer i s’ha d’evitar». Indiquen que en la majoria de casos, els artefactes continuen mantenint les propietats explosives pels quals van ser fabricats, «independentment de l’aspecte exterior que tinguin».

Davant de tot plegat, recomanen en cas de descoberta no manipular ni moure l’objecte sospitós, senyalitzar l’espai, comunicar-ho al telèfon 112, no tenir por a dir-ho donat que el ciutadà no hi té cap responsabilitat, mantenir-se al lloc de la troballa a l’espera de l’arribada dels agents i deixar que sigui retirat per personal expert.