dimarts, 24 de març de 2015 Tornar a les notícies
Descobreixen un suposat refugi per a dirigents nazis al nord d'Argentina

Agències.-24/03/2015.-Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Buenos Aires ha descobert unes construccions que podrien haver estat aixecades per albergar dirigents nazis fugits després de la derrota d'Alemanya en la Segona Guerra Mundial. Les edificacions estan en una zona selvàtica de la província argentina de Missions, al nord del país.

"Aparentment, a meitat de la Segona Guerra Mundial (...) l'aeronàutica nazi va generar un projecte secret de construcció de refugis perquè els més alts jerarques nazis poguessin amagar després d'una derrota, llocs inaccessibles, enmig del desert, en una muntanya , en un penya-segat o al mig d'una selva com aquesta ", explicat el cap dels investigadors, Daniel Schavelzon, en declaracions al diari argentí 'Clarín'.

Schavelzon ha destacat que el lloc "té la virtut que permet estar al Paraguai en menys de deu minuts, és un lloc defensable, un lloc protegit, un lloc inaccessible, un lloc on viure tranquils, un lloc de refugi". "Crec que el que trobem és un lloc de refugi per a la jerarquia nazi", ha postil·lat, encara que amb el matís que no és una conclusió definitiva.

En el complex hi ha tres edificis, un destinat a habitatge, un altre pensat com a dipòsit i un tercer, que fins ara havia estat semiocult, preparat per ser un lloc de vigilància. Les construccions tenen una àmplia vista panoràmica i murs de fins a tres metres de gruix.

Els investigadors han trobat diversos objectes que indiquen que els edificis van ser construïts cap a la primera meitat de la dècada de 1940. Entre les troballes més transcendents s'expliquen monedes alemanyes d'entre 1938 i 1944 i porcellana alemanya d'aproximadament aquests mateixos anys.

L'equip creu que en realitat aquestes instal·lacions no van ser utilitzades ja que els pròfugs nazis es van adonar que podien viure sense més, en les ciutats argentines, sense amagar-se.

Aquestes edificacions són "costoses" i alienes a la vida local, aixecades emprant "materials que no són els de l'arquitectura típica", segons Schavelzon, de manera que la hipòtesi de la implicació nazi cobra força.

El lloc es troba a uns 6 quilòmetres en cotxe de la ciutat de Sant Ignasi, on viuen més de 7.000 persones, fins a l'entrada del parc natural Teyú Cuaré. Des d'allà cal caminar 20 minuts per costeruts senders.