diumenge, 22 de març de 2015 Tornar a les notícies
El PSOE demana condecorar els últims espanyols vius deportats als camps nazis

Agències.-22/03/2015.-El PSOE ha presentat una iniciativa al Congrés en què es demana al Govern que condecori als espanyols encara vius que van sobreviure als camps de concentració nazis, com Mauthausen (Àustria), amb motiu del 70 aniversari de l'alliberament d'aquest camp. El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, ha anunciat el registre d'aquesta proposició no de llei, que es debatrà en pròximes dates a la Comissió Constitucional de la Cambra Baixa.

El PSOE demana al Govern que organitzi "un solemne acte d'homenatge, personal i col·lectiu, reconeixement i reparació moral" als espanyols presoners del nazisme, "al seu llegat de dignitat i de valentia i al seu innegable condició d'herois de la lluita per la llibertat i de víctimes del totalitarisme ".

La idea dels socialistes és que el Consell de Ministres aprovi la condecoració oficial i que el Govern la lliuri en l'acte oficial, que tindria lloc coincidint amb el 70 aniversari de l'alliberament de Mauthausen, que es compleix el proper 5 de maig. Hernando ha recordat que el Govern de França ha distingit aquest any a diversos espanyols que van estar en camps de concentració nazis, pel que ha considerat justificat que es faci el mateix a Espanya.

Segons diverses fonts, s'estima que més de 9.000 espanyols van estar reclosos en camps de concentració entre 1940 i 1945, majoritàriament a Mauthausen, després de fugir a França després de la Guerra Civil. El PSOE apunta que 2.335 van sobreviure després que el camp fos alliberat per les forces nord-americanes el 5 de maig de 1945, dels quals uns 25 segueixen amb vida.

En el text de la seva moció, els socialistes recorden que els espanyols de Mauthausen van ser "els únics supervivents del camp que, com a conseqüència de la pervivència de la dictadura franquista, no van ser rebuts al seu país com herois", encara que sí que han tingut el reconeixement d'altres països, com França.

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va viatjar el 2005 a Mauthausen amb motiu del 60 aniversari de l'alliberament per participar en el primer homenatge oficial d'un cap de l'Executiu espanyol als republicans víctimes del nazisme. El PSOE veu "inexcusable" que amb motiu del 70 aniversari, i deu anys després de la visita de Rodríguez Zapatero, hagi "un reconeixement específic d'aquest col·lectiu" a Espanya, que "serveixi a més per mantenir viva la memòria d'aquells deportats lluitadors per la llibertat ".