dimecres, 25 de febrer de 2015 Tornar a les notícies
ERC reclama explicacions a Exteriors sobre la participació d'un cònsol en un homenatge a la Division Azul

Redacció.-25/02/2015.-El diputat d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés Joan Tardà vol que el Ministeri d'Afers Exteriors doni explicacions sobre la participació del cònsol espanyol a Sant Petersburg, Juan Antonio Martínez-Cattáneo, en un homenatge als membres de la División Azul el passat dia 10 per excombatents i els seus familiars. Mitjançant una sèrie de preguntes registrades al Congrés, Tardà vol saber si el Govern considera "oportú" que el cònsol espanyol participés en aquest homenatge als soldats espanyols que van lluitar a la División Azul "al costat dels nazis al cruel setge de Leningrad ". I en cas de no estar d'acord, pregunta si pensa adoptar alguna mesura contra Martínez-Cattáneo.

El diputat d'ERC, que aquest dilluns va ser homenatjat per les associacions de memòria històrica per la seva tasca a favor dels combatents republicans, pregunta a més al Departament dirigit per José Manuel García Margallo si coneixia la intenció del cònsol espanyol d'acudir a aquest homenatge i el cost del desplaçament.

"Creu el Govern espanyol que l'assistència a l'acte es deu a una obligació que té com a cònsol o al fet que el cònsol espanyol a Sant Petersburg sigui proper a postulats feixistes?", pregunta Tardà, qui busca saber si el Govern considera que s'ha de retre homenatge als que van combatre a la División Azul i si tenen algun tipus de reconeixement o prestació a Espanya.

Però a més, pregunta a l'Executiu si ha destinat diners per desenterrar o repatriar aquests combatents i si es van realitzar actes similars en alguns llocs d'Espanya com la Basílica del Pilar a Saragossa o al cementiri de l'Almudena de Madrid.

Davant d'això, Tardà també s'interessa per les víctimes republicanes i pregunta si algun membre del Govern ha participat en algun acte d'homenatge a les víctimes que van combatre el franquisme o les que van lluitar juntament amb els aliats en la II Guerra Mundial, així com el diners que ha destinat a recuperar les seves restes. "L'actual Govern espanyol ha participat en algun acte d'homenatge a les víctimes combatents republicanes? ¿I als que van combatre amb els aliats contra l'Alemanya nazi, com els que van alliberar París?", Pregunta el diputat català.