dilluns, 02 de febrer de 2015 Tornar a les notícies
Gandesa ampliarà el museu de la batalla de l'Ebre amb el ric fons de material bèl·lic del CEBE

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-02/02/2015.-L’Ajuntament de Gandesa ha aprovat el projecte d’ampliació de l’àrea d’exposició del museu memorial de la batalla de l’Ebre, gestionat pel Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE) i que al seu dia fou el primer museu sobre la batalla de l’Ebre inaugurat al territori.L’objectiu és encabir una part important del fons del col·leccionista Antoni Blanch, expresident del CEBE mort recentment. Un fons, nodrit sobretot però no únicament de material bèl·lic de la batalla, que abans de l’última reforma a l’espai acaparava tot el protagonisme al centre.

Amb la reforma, però, l’exposició d’aquest fons va quedar reduïda a un segon pla, fet que sempre han lamentat els responsables de l’associació.
L’ampliació del museu, ubicat a les escoles velles de Gandesa, aprofitarà una ala de l’edifici que en l’última reforma no es va condicionar. Hi havia previst un auditori, que no s’executarà donada la proximitat de la sala de la Societat Unió Gandesana, annexa al museu, ha explicat l’alcalde de la població, Carles Luz, a Diari de Guerra. En aquest gran espai s’hi exposarà part del fons de Blanch, que durant anys va recollir molt material bèl·lic de l’antic camp de batalla.

D’altra banda, s’obrirà una segona sala per a projectar l’audiovisual sobre la batalla de l’Ebre i realitzar-hi presentacions de llibres i xerrades, entre d’altres, amb una capacitat per a mig centenar de persones. Així, l’actual sala que es destinava a aquest ús, que és de majors dimensions, es transformarà en espai per a les exposicions temporals. Luz apunta que es recuperaran algunes mostres exposades fa anys i dipositades al CEBE com una molt celebrada d’avionetes a escala utilitzades durant el conflicte.

L’obra s’iniciarà al març. El pressupost s’eleva a 99.285 euros, el 60 per cent de fons europeus. L’objectiu és finalitzar els treballs per Setmana Santa. El projecte inclou, també, la millora de l’oficina de turisme municipal situada dins el museu, per adaptar-la a la normativa vigent.