dimecres, 28 de gener de 2015 Tornar a les notícies
Crònica: A Birkenau, 70 anys després, llàgrimes i advertències

Diari de Guerra (Andreu Caralt). Auschwitz II-Birkenau-27/01/2015.-Roman Kent, supervivent d’Auschwitz el 1929, ha volgut repetir dos cops el mateix missatge, després que el primer cop els aplaudiments dels assistents han aturat les seves paraules. El segon cop, amb llàgrimes als ulls i veu trencada per l’emoció ha reiterat: ‘Nosaltres els supervivents, no volem que el nostre passat sigui el futur dels nostres nens’. El seu discurs ha estat el punt culminant dels parlaments de l’acte central de commemoració del 70è aniversari d’Auscwitz II-Birkenau celebrat aquest dimarts a la tarda a la porta de la mort del camp de Birkenau. Halina Birembaum, supervivent també nascuda el 1929, ha afirmat que el seu gran deure ha estat explicat a la societat quanta gent als camps tenia ganes de viure. “Jo he viscut el somni de la meva mare de veure l’opressor derrotat”.

Les autoritats polítiques de 40 països, representants de diverses confessions religioses, uns 300 supervivents i convidats han presenciat l’acte en aquesta gran carpa habilitada davant la porta, mentre que mig miler de persones més han assistit a l’acte, entre ells l’autor de Diari de Guerra, Andreu Caralt, des d’un espai del mateix camp disposat per l’organització, a l’aire lliure i sense l’atenció suficient en un acte d’aquesta transcendència. L’acte oficial ha constat de diversos parlaments, la interpretació de diverses peces musicals a càrrec d’un quartet de corda, l’estrena d’un documental sobre la història del camp produït per Steven Spielberg -present a l’acte- i amb la veu en-off de Meryl Streep, diverses pregàries a càrrec de representants de diverses confessions religioses i el trasllat a peu, per part de les autoritats, fins al monument a l’Holocaust, enmig dels crematoris, on han fet un tribut a les víctimes de l’Holocaust, 11 milions de persones, entre ells sis milions de jueus.

Mentre, el públic, després de superar dos controls policials, ha seguit la cerimònia a l’intempèrie escoltant amb atenció, alguns amb llàgrimes als ulls, però també cercant una mica d’escalfor a les poques estufes habilitades. Entre el mig miler d’assistents, destacaven grups de nord-americans, israelians, polonesos, italians i ucraïnesos. Entre les autoritats, ha destacat la presència del president de França, Francois Hollande, de Polònia i Ucraïna. En canvi, no hi han assistit els màxims representants d’Estats Units, Alemanya o Rússia, tot i que l’Exèrcit Roig fou el que va alliberar el camp ara fa 70 anys. La representació espanyola s’ha limitat al president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada.

La lluita contra l’antisemitisme

El supervivent Roman Kent, president de la fundació jueva per als homes justos, ha alertat també amb les expressions ‘sanitàries’ sobre l’Holocaust que eviten definir la brutalitat amb la qual van ser assassinats milions de jueus. “No es pot parlar d’un acte de guerra, van ser brutalment assassinats i els seus cóssos cremats”. En una línia similar s’ha expressat el president del Congrés Mundial Jueu, Ronald S. Lauder, ha afirmat que els jueus tornen a ser un objectiu a Europa pel fet de ser jueu i que a diverses ciutats europees com París, Budapest, i també Londres i Berlín els nois jueus tenen por de portar la kippah pels carrers.