dijous, 22 de gener de 2015 Tornar a les notícies
Set ciutats de la Red de Juderías d'Espanya recordaran a les víctimes de l'Holocaust

Redacció.-22/01/2015.-La Red de Juderías d'Espanya-Camins de Sefarad recordarà en set ciutats espanyoles a les víctimes de l'Holocaust, el Dia Internacional se celebra el 27 de gener, amb activitats com l'encesa d'espelmes o un conferència en què intervindrà un supervivent nascut al gueto de Varsòvia (Polònia) o familiars d'espanyols que van ajudar a salvar vides de jueus duurant l'Holocaust.

Rhoda Henelde Abecassis, que va néixer en aquest gueto, serà el proper 2 de febrer a Àvila, acompanyat per Gonzalo Aritio Sanz Briz, nét d'Àngel Sanz Briz, conegut com "l'àngel de Budapest", un diplomàtic espanyol que va ajudar a salvar la vida a uns 5.000 jueus hongaresos durant la Segona Guerra Mundial, així com pel director general del Centre Sefarad Israel, Miguel de Lucas.

A més d'aquesta conferència a Àvila, les activitats de la Red  arribaran, a partir d'avui, 22 de gener, a Segòvia i els propers dies a Barcelona, Girona, Oviedo, Còrdova i Besalú (Girona).

A Segòvia, de fet, començaran les activitats d'homenatge de la xarxa, amb un acte institucional al qual assistiran, entre d'altres, el president de la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya, Isaac Querub, o Jorge Klainman, sefardí supervivent de l'Holocaust. Hi haurà una encesa d'espelmes, actuació musical i es guardarà un minut de silenci

El Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i crims contra la humanitat se celebra el 27 de gener, una data al voltant de la que la Red de Juderías s'ha plantejat treballar l'educació, el respecte i la tolerància per eradicar la violència, la barbàrie i la intolerància.

La commemoració d'aquest dia, que el 2015 coincideix amb el 70 aniversari de l'alliberament, en 1945, del camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau (Polònia), va ser aprovada per l'Assemblea General de Nacions Unides fa una dècada.

Per recordar-ho, Barcelona acollirà l'exposició "Mauthausen. L'univers de l'horror", mentre que, a Girona, el periodista Antoni Puigverd parlarà de l'horror del nazisme i la barbàrie dels atemptats gihadistes.

Aquest és el programa d'actes.

Dijous 22 gener (19.00 hores) Segòvia
Per segon any consecutiu, Segòvia recordarà les víctimes de l'Holocaust amb un acte institucional al qual assistiran l'alcaldessa de Segòvia, Clara Luquero, Isaac Querub, President de la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya; Itzhak Erez Arzuan, Cònsol de l'Ambaixada d'Israel a Espanya; Miguel de Lucas, director general del Centre Sefarad-Israel i Jorge Klainman, sefardí supervivent de l'Holocaust. Hi haurà una encesa d'espelmes, actuació musical i es guardarà un minut de silenci. L'acte tindrà lloc al Centre Didàctic del Call (Carrer Judería Vella, 12) a les 19h i l'entrada serà lliure fins a completar l'aforament.

Dimarts 27 de gener (18.00 hores) Barcelona
Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, s'organitzen a Barcelona diverses activitats. L'acte principal serà la Cerimònia del Record, que tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume a les 19h30, consistent en una encesa d'espelmes, lectura de textos, interpretacions musicals i un minut de silenci per les víctimes de l'Holocaust. Després de l'acte s'inaugurarà l'exposició "Mauthausen. L'univers de l'horror "a l'Ajuntament. Abans, a les 18h, Dory Sontheimer oferirà al Palau de la Generalitat la conferència "Les set caixes. La Història d'un testimoni familiar ".

Dimarts 27 de gener (20.00 hores) Girona
L'alcalde de Girona i president del Patronat Call de Girona, Carles Puigdemont, presidirà l'acte commemoratiu del Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. Tindrà lloc al pati del Museu d'Història dels Jueus a les 20h. L'acte comptarà amb una conferència del periodista Antoni Puigverd amb la qual es vol tendir un pont entre l'horror del nazisme i la barbàrie dels atemptats gihadistes. L'acte es completarà amb una encesa d'espelmes de record a càrrec de diversos col·lectius ciutadans i la interpretació musical del Quartet Brossa.

Dimarts 27 de gener (09.30 hores) Oviedo
Dins dels actes organitzats per la Comunitat Jueva del Principat d'Astúries per commemorar a les víctimes de la Xoà, s'organitza per desè any consecutiu un acte educatiu en memòria de les Víctimes de l'Holocaust. Es realitzarà a Oviedo, a la Sala de Concerts de l'Auditori Príncep Felip a partir de les 9h30, i estan convidats alumnes d'Ensenyament Secundari i Batxillerat d'Astúries. Alguns alumnes llegiran testimonis de nens jueus escrits abans, durant i després de l'Holocaust. Aquesta activitat està organitzada a través del "Grup Zivia Lubetkin d'Educació sobre la Shoá", en col·laboració amb l'Ajuntament d'Oviedo.

Dimecres 28 de gener (20.00 hores) Còrdova
Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i coincidint amb la visita de Pilar Sanz Briz, filla del Just entre les Nacions Àngel Sanz Briz, a Còrdova, s'ha organitzat un concert de Música Sefardí al Salón de los Mosaicos del Alcázar de los Reyes Cristianos a les 20h. L'acte comptarà amb intervencions de Pilar Sanz Briz, Margarita Ruiz Schrader (filla d'un altre Just entre les Nacions, José Ruiz Santaella) i el regidor Rafael Jaén.

Divendres 30 de gener (19.00 hores) Besalú (Girona)
L'acte amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat tindrà lloc a Besalú el divendres dia 30 de gener a les 19h a l'interior del Micvé. Consistirà en una encesa d'espelmes a càrrec de representants de diferents col·lectius locals amb intervenció inicial de l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó. Per finalitzar l'acte, membres del club de lectura de la Biblioteca Ramon Vidal de Besalú, oferiran una lectura compartida d'una selecció de fragments relacionats amb testimonis de persones víctimes de l'Holocaust.

Dilluns 2 de febrer (11.00 hores) Àvila
A Àvila tindrà lloc un acte d'encesa d'espelmes en memòria de les víctimes de l'Holocaust que comptarà amb l'assistència de Gonzalo Aritio Sanz Briz, nét d'Àngel Sanz Briz, i Miguel de Lucas, director general del Centre Sefarad Israel. Serà a les 11h al Palau de Superunda-Caprotti. A l'acte també assistirà Rhoda Henelde Abecassis, qui va néixer en el gueto de Varsòvia i comptarà seu testimoni en el mateix Palau de Superunda-Caprotti a les 19h30.