dimecres, 21 de gener de 2015 Tornar a les notícies
Diversos països demanen a Espanya davant l'ONU que investigui els crims del franquisme

Agències.-21/01/2015.- Diversos països han demanat a Espanya que investigui els crims de la Guerra Civil i el franquisme (1939-1975), durant l'Examen Periòdic Universal (EPU) al qual es va sotmetre Espanya aquest dimecres a la seu de les Nacions Unides a Ginebra. El EPU és una revisió obligatòria entre parells, a la qual el Consell de Drets Humans de l'ONU convoca els 193 Estats membres que vulguin fer-ho a que exposin les seves propostes perquè el país examinat millori la situació dels drets humans.

"Recomanem la investigació dels crims de dret internacional comesos durant la Guerra Civil i el franquisme", ha manifestat Xile. Suïssa ha constatat "que el passat franquista" és "un desafiament de la vida política i social espanyola" i ha sol·licitat "un tractament inclusiu del passat, basat en el dret de les víctimes i les obligacions dels estats, és a dir: justícia, reparació i garanties de no repetició ".

França ha recordat el pronunciament de "diferents Comitès i Relators Especials de l'ONU en matèria de lluita contra la impunitat pels crims comesos durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura", que han vingut exhortant a Espanya a aclarir.

"Assegurar que tota persona que hagi patit un perjudici directe com a conseqüència d'una desaparició forçada pugui rebre les mesures d'indemnització i reparació previstes en l'ordenament jurídic, tot i que no s'hagi iniciat un procés penal", ha suggerit Panamà.

Argentina ha instat Espanya a "promoure els canvis d'ordre intern que permetin que siguin investigades de manera exhaustiva i imparcial les desaparicions forçades".

Un informe escrit amb les recomanacions dels 89 estats que van intervenir en el EPU d'Espanya serà presentat per l'ONU divendres que ve. Espanya té fins al mes de juny per pronunciar-se, però ja ha avançat que les estudiarà.