dimecres, 21 de gener de 2015 Tornar a les notícies
Navàs edita un llibre sobre els seus anys de la República, la Guerra Civil i la repressió

Redacció.-21/01/2015.-La sala d'actes de l'Escola Diocesana de Navàs (Bages, Barcelona) serà l'escenari el proper dissabte, 24 de gener, a les 12.00 hores, de la presentació del llibre ‘Silencis. República, Guerra Civil i Repressió Franquista a Navàs (1931-1945)’, la culminació d'un extens treball de recerca, investigació i recopilació sobre els anys de la Repúbica, la Guerra Civil i la posterior repressió del règim franquista a Navàs.

Aquest treball col·lectiu, editat per l’Ajuntament de Navàs, serà presentat pels seus autors, Jordi Algué, Miquel Arceda, Ester Llobet, Rossend Sellarés i Arcadi Vilà. Coordinar per Algué, ‘Silencis’ disposa de 256 pàgines i inclou més de 80 fotografies de l’època; la reproducció d’una cinquantena de documents de diferents arxius locals, catalans i estatals; 35 taules sobre els principals protagonistes i víctimes de la violència política i la repressió, i diversos gràfics. El llibre també disposa d’una sèrie de codis QR per poder ampliar la informació i documentació corresponent a cada capítol.

Els fets succeïts durant la República, la Guerra Civil i el primer franquisme van ser els que més van marcar diverses generacions del segle XX. Van ser uns anys de reivindicacions polítiques i socials en un poble jove, que feia poques dècades que s’havia començat a formar a partir de l’arribada de gent d’arreu. L’esperança que va suposar per a les classes populars l’arribada de la República aviat es frustraria davant la reacció dels sectors conservadors i generaria una espiral de violència que a Navàs comença amb els fets dels Sis d’Octubre del 34, però que tindria el seu punt àlgid durant la Guerra Civil. L’arribada del franquisme, amb tot el seu desplegament repressiu, havia d’imposar uns silencis que s’allargarien més enllà de la mort del dictador; uns silencis que aquesta publicació pretén que comencin a ser escoltats.
 
Les properes presentacions del llibre seran les següents:

Palà de Torroella (Navàs):
Dissabte 31 de gener, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal.
Manresa:
Divendres 13 de febrer, a les 8 del vespre, a la Llibreria Parcir.