diumenge, 11 de gener de 2015 Tornar a les notícies
Defensa admet la seva participació en les repatriacions de restes de soldats de la División Azul

Agències.-11/01/2015.-El Ministeri de Defensa ha admès la seva participació en el procés de repatriació de les restes dels espanyols que durant la Segona Guerra Mundial van lluitar a la División Azul al costat de l'Alemanya naz i la seva col·laboració, per a aquesta finalitat, amb l'Associació d'Espanyols desapareguts a Rusia. Aquesta és la resposta que ha enviat l'Executiu al diputat d'Amaiur Sabino Cuadra, qui va interrogar al Govern sobre les repatriacions de les restes dels voluntaris espanyols que van lluitar en el front rus amb les tropes de Hitler.

Segons detalla en la seva contestació, a la qual ha tingut accés Europa Press, el departament que dirigeix Pedro Morenés participa en aquest procés mitjançant la recepció de les peticions de familiars per a la recuperació de restes, el suport a la realització de tràmits de trasllat per via aèria, la recepció de restes a l'aeroport de Barajas i el seu posterior lliurament als familiars.

L'Executiu també aclareix a Cuadra que l'Associació d'Espanyols desapareguts a Rússia no rep cap subvenció del Ministeri de Defensa i que l'única relació que aquest departament manté amb ella "es refereix al lliurament de sol·licituds de familiars i la identificació individualitzada de les restes prèvia a la repatriació".

Així mateix, li recorda que l'Executiu ha elaborat a través del Ministeri de Defensa una relació de cementiris estrangers en els quals estan enterrats militars espanyols, entre ells, els que estan situats a Rússia, on va combatre la Divisió Blava.

Sense finançament des de 2012
En la seva pregunta, el diputat d'Amaiur expressava el seu respecte pel "legítim esforç realitzat pels familiars" per recuperar els voluntaris espanyols morts en l'extinta URSS, però contrastava la col·laboració de l'Executiu en aquesta tasca amb la falta de finançament per exhumacions de víctimes de la guerra i la dictadura a Espanya que el Govern de Rajoy ha imposat en els últims anys.

En aquest context, el Govern li replica que entre 2006 i 2011 es van destinar més de 25 milions a les associacions per a la recuperació de la memòria històrica, dels quals 8,2 milions, gairebé el 40 per cent es van dedicar a la localització de fosses. També admet que el 2012 van deixar de concedir aquestes subvencions per la situació econòmica.

En qualsevol cas, recalca que la tasca que es va fer entre 2002 i 2011, ha donat lloc "importants activitats de localització i exhumació" i que prova d'això és el Mapa de Fosses de la Guerra Civil en el qual ja consten 2.382 enterraments i la identificació de 45.134 víctimes.

A més, en altres respostes sobre preguntes relatives a aquestes qüestions formulades pel diputat del PSOE Odón Elorza, el Govern reitera el seu compromís amb el desenvolupament de la Llei de Memòria Històrica i recalca, com a exemple, que des de l'arribada de Rajoy a Moncloa s'han emès 274 declaracions de reparació a víctimes de la guerra i la dictadura, que arriben ja a un total de 1.628.

També apunta com a dada que fins ara s'han reconegut més d'un centenar pensions a homosexuals que van ser empresonats en aplicació de les lleis de vagabunds i malfactors o de Perillositat Social.

Així mateix, l'Executiu deixa clar que no creu necessari reobrir l'Oficina de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura perquè les funcions que aquesta tenia assignades les realitza igualment la Divisió de Drets de Gràcia i altres Drets del Ministeri de Justícia.

I per demostrar que ara hi ha una menor "demanda ciutadana" sobre aquestes qüestions que la que havia després de l'aprovació de la Llei de Memòria en 2007 aporta el nombre de trucades relacionades amb aquesta norma que es reben al Ministeri de Justícia. Així, detalla que si en els primers anys de vigència de la llei rondaven les 10.000 anuals, el 2012 van ser 4.295 i el 2013 van baixar a 1.316.