dilluns, 22 de desembre de 2014 Tornar a les notícies
Cap administració es fa responsable del monument franquista de Tortosa

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-22/12/2014.-Al centre de Tortosa, sobre la pilastra d’un antic pont destruït durant la Guerra Civil, s’alça el monument franquista a la batalla de l’Ebre, l’estructura commemorativa erigida per la Dictadura més gran existent a Catalunya el dia d’avui. El monument fou inaugurat el 21 de juny de 1966 pel mateix general Franco, en una visita que molts veïns recorden.

Promogut pel Consejo Provincial del Movimiento, l’estructura de 45 metres roman abandonada fa anys sense que cap Administració se’n faci càrrec, ni de la idoneïtat de fer-ne o no un manteniment ni de decidir-ne el futur. La polèmica per la seva presència es manté i cada cop pren més força l’opció que cal actuar. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, expressa a Diari de Guerra que la decisió radicarà a la ciutat «i ho decidirà la gent de Tortosa».

La dificultat per discernir quina administració és responsable del monument ha facilitat l’actual estat. Mort el dictador, el 1977 un decret llei extingia el Movimiento Nacional i traspassava el seu patrimoni al domini públic o al patrimoni de l’Estat.

De fet, el 1984, i aprofitant treballs de reparació per una forta ventada (el soldat que culmina l’estructura va estar a punt de caure), executats per pontoners de l’Exèrcit de Terra, l’Ajuntament de Tortosa va demanar al Ministeri de Defensa l’eliminació dels símbols que «recorden la victòria d’uns espanyols sobre uns altres, adaptant-los a l’actual sistema democràtic constitucional».

Al febrer de 1986 es van retirar els símbols, després d’un any i mig de cercar el finançament, assumit finalment pel consistori (mig milió de pessetes). Es va retirar el Víctor de Franco, l’emblema del dictador que subjectava les urpes de l’àguila imperial, i una inscripció a la pilastra al·lusiva al ‘caudillo de la cruzada y de la paz de España’.

Així les coses, fonts municipals han explicat a Diari de Guerra que el monument no és de la seva propietat, s’apunta al Ministeri de Defensa, tot i que la pilastra sobre la qual s’erigeix l’estructura sí que seria propietat municipal.

I és que la seva ubicació afegeix més complexitat a l’assumpte. La pilastra suportava l’antic pont de la Cinta, dinamitat per les tropes republicanes l’abril de 1938. El pont fou promogut per iniciativa privada.

De la seva, i consultada per Diari de Guerra, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), competent sobre el riu Ebre, defuig cap responsabilitat amb l’argument que no interfereix el cabal del riu i que no en va ser el promotor.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa no ha exercit de propietari del bé, que roman abandonat fa uns 30 anys sense cap intervenció per part seva.
El 2008, finalment, el Govern d’Esquerres es va oferir verbalment a costejar la retirada si l’Ajuntament ho demanava, un cop desprotegit. I és que tres anys abans el nou planejament urbanístic, aprovat pel govern d’esquerres local, va catalogar l’estructura com a bé integrant del patrimoni cultural català, com continua ara.

Aniversari de la batalla
El complex periple històric i competència de l’estructura s’inicia el 1962 quan el Consejo Provincial del Movimiento Nacional promou l’obra per commemorar el 25è aniversari de la batalla de l’Ebre. Dissenya una comissió on està integrada la Diputació i l’Ajuntament de Tortosa. La comissió escull el disseny de l’escultor Lluís Maria Saumells, director de l’Escola Taller d’Art de Tarragona.

Les obres es perllongaren dos anys i el cost s’eleva a 4,5 milions de pessetes, finançat amb subvencions i donatius de la Diputació, ajuntaments i col·lectius particulars. L’estructura està construïda en ferro forjat i disposava d’un sistema d’il·luminació en desús fa molts anys.

El 1984 els serveis territorials de Cultura van proposar un canvi d’ubicació del monument i a partir de 2003 l’assumpte es va posar de nou sobre la taula. El 2005, l’Ajuntament expressà la voluntat de retirar-lo però l’anunci no s’executà. L’alcalde, Joan Sabaté (PSC), instà a buscar el màxim consens.
Amb CiU al poder, l’actual alcalde, Ferran Bel, va retirar les dues plaques que recordaven el dia de la inauguració situades als carrers adjacents al riu. ERC i una iniciativa popular van portar al plenari la retirada els anys 2008 i 2010 però les propostes van ser rebutjades pels vots de CiU i PP.