dissabte, 20 de desembre de 2014 Tornar a les notícies
Tortosa entrega a títol pòstum una medalla a l'alcalde Rodríguez, afusellat el 1939

Diari de Guerra.-20/12/2014.-L’Ajuntament de Tortosa va atorgar ahir la Medalla Pugna Pro Patria Dertosa, a títol pòstum, a Josep Rodríguez Martínez, qui va ser alcalde de la ciutat entre 1936 i 1939 en dos períodes. Aquesta distinció reconeix la dedicació de l’homenatjat a la seva ciutat i els seus conciutadans. Finalitzada la guerra civil, Rodríguez va ser afusellat el 8 d’agost de 1939 pel règim franquista.  L’acte, celebrat a l’Espai Sant Domènec, fou presidit per l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i va comptar amb la presència de la família de l’alcalde represaliat, que va recollir la Medalla, i dels exalcaldes Vicent Beguer, Mariano Curto i Joan Sabaté.

El nét de l’homenatjat, Josep Rodríguez, va dir que la família se sent satisfeta per l’acte i va recordar amb emoció la figura de l’avi. «Va ser un home honest i de consens, que va defensar els valors republicans i la seva ciutat, i mai va defugir els seus compromisos amb la població.»
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar la seva intervenció per recordar que aquesta és la primera vegada que s’atorga aquesta medalla, que reconeix el servei a la ciutadania de l’homenatjat. Bel va voler incidir que «aquest homenatge no és d’aquest Ajuntament, sinó de tot el municipi i de tots els servidors públics que ha tingut l’Ajuntament de Tortosa al llarg dels últims anys». En aquest sentit, va fer un reconeixement als molts «servidors públics que han fet la seva feina amb honestedat». L’alcalde també aprofità per fer una proclama en favor de l’abolició de la pena de mort, vigent en molts països.

El primer regidor d’ERC que va tenir l’Ajuntament de Tortosa una vegada recuperada la democràcia, Lluís Martín Santos, fou l’encarregat de glossar la figura de l’homenatjat. «A l’alcalde Rodríguez se l’ha oblidat injustament, durant 75 anys, a la seva ciutat. Ens felicitem que l’actual consistori hagi tingut la suficient amplitud de mires per fer allò que altres consistoris no van fer». Martín Santos va proclamar que l’alcalde homenatjat va exercir la seva tasca amb dignitat lligant política i ètica.

El futur del monument franquista

També van prendre la paraula els portaveus municipals del PSC, ERC i Iniciativa. Aquest últim, Jordi Jordan, va demanar un debat serè i madur sobre el futur del monument franquista de la batalla de l’Ebre, erigit al bell mig del riu Ebre el juny de 1966. El portaveu proposà una consulta ciutadana per decidir el futur del monument, envoltat de polèmica a la ciutat. Monclús, al seu torn, assegurà que cap causa "pot justificar fets com els que recordem". Roig insistí que Rodríguez fou "un bon home" i recordà altres tortosins executats pel franquisme com Primitivo Sabaté i Sebastià Campos Terré.