dimarts, 09 de desembre de 2014 Tornar a les notícies
La justícia alemanya renuncia al judici d'un implicat en la matança nazi d'Oradour-sur-Glane

Agències.-09/12/2014.- La justícia alemanya ha renunciat aquest dimarts per falta de proves a jutjar un exsoldat nazi acusat d'haver participat en la matança d'Oradour-sur-Glane (oest francès), on el 1944 van morir 642 persones, la majoria dones i nens.

El fiscal general Andreas Brendel, que des de fa quatre anys investiga la matança d'Oradour-sud-Glane, va declarar a AFP seva estupefacció per la decisió del tribunal de Colònia (oest). Brendel, que es va assabentar de la decisió per la premsa, disposa d'un termini d'una setmana per presentar una apel·lació. "Per descomptat, primer he d'estudiar aquesta possibilitat quan tingui els documents", va dir aquest fiscal general de l'Oficina Central d'Investigació dels Crims Nazis. "A dia d'avui cap altra persona és susceptible de ser acusada d'una manera o una altra", va explicar a AFP.

"Els elements de prova disponibles no permeten, a priori, contradir" la defensa de l'exsoldat nazi, que va reconèixer que havia estat present al lloc dels fets però que no havia utilitzat el seu arma ni participat en la matança, va anunciar el tribunal regional.

Werner C., de 89 anys d'edat, que tenia 19 en el moment dels fets, havia estat acusat al gener passat d'haver participat en la mort de 25 persones i de complicitat en la mort d'altres centenars en una de les pitjors matances comeses a França per l'exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial.

Al juny de 1944, en Oradour-sud-Glane, 642 persones, entre elles 450 dones i nens, van ser massacrades per una unitat de la Divsió de la SS Das Reich, tropa de xoc nazi, a la qual pertanyia Werner. El exsoldat va afirmar que s'havia limitat a custodiar els vehicles de la columna i, fins i tot, que hi havia "salvat la vida de dues dones" dient-los que "s'amaguessin al bosc".

Els magistrats de Colònia van dir en la seva decisió que cap dels testimonis interrogats durant la investigació havia esmentat una participació directa de l'inculpat. També van rebutjar una llista lliurada per la Fiscalia, segons la qual Werner C. estava encarregat aquest dia de disparar amb una metralladora. Aquest document està "incomplet", no és un original i té excessives diferències amb els relats dels testimonis per considerar totalment vàlid, van estimar els magistrats.

Les investigacions sobre la matança d'Oradour-sur-Glane s'havien reactivat l'octubre de 2010, després del descobriment d'un document tret d'una investigació de la STASI (els serveis secrets de la RDA, l'Alemanya comunista). Anteriorment diverses investigacions a Alemanya van ser arxivades causa de la falta de proves.

El document trobat en els arxius de l'STASI incloïa el testimoni d'un exSS present en Oradour, que deia que els caps li havien comunicat que aquest dia "havia de córrer sang". Això implica que els 120 soldats estaven potencialment al corrent de la matança que s'estava preparant.

La Fiscalia, que concentrava les seves sospites en sis soldats, finalment va decidir acusar només a un, reconeixent que era difícil ajuntar les proves. "Un arxiu de la investigació és el més probable", havia reconegut Brendel a finals de 2011 en una entrevista amb AFP. L'únic judici sobre la matança d'Oradour va tenir lloc a França el 1953.

El tribunal militar de Bordeus va jutjar a 21 soldats, majoritàriament francesos d'Alsàcia (nord-est), reclutats per la força en l'Exèrcit alemany, per haver participat en la matança. El tribunal va pronunciar penes de mort i treballs forçats, però els francesos van ser amnistiats en nom de la reconciliació nacional, el que va indignar els familiars de les víctimes.