dilluns, 01 de desembre de 2014 Tornar a les notícies
Un dels criminals nazis més buscats, Alois Brunner, hauria mort el 2010

Agències.-01/12/2014.-Alois Brunner, un dels criminals nazis més buscats, hauria mort a Síria fa quatre anys, segons el Centre Simon Wiesenthal, que tot i no disposar de proves forenses està segur "al 99 per cent "de la mort d'un home responsable de la mort de desenes de milers de jueus. A Brunner, que tindria actualment 102 anys, se li va perdre la pista fa anys i ni tan sols se sabia si seguia viu. El director del Centre Simon Wiesenthal de Jerusalem, Efraim Zuroff, ha revelat ara que totes les proves apunten a que va morir a Síria fa quatre anys.

"No podem demostrar-ho amb proves forenses però estem segurs que és així", ha dit, en confirmar "al 99 per cent" la mort d'un nazi que hauria enviat a 128.000 jueus a camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial. El Centre Simon Wiesenthal ja s'havia retirat a Brunner de la llista de fugitius a l'abril a l'entendre que havia mort. La institució disposa ara d'informacions "fiables" de la mort i posterior enterrament de Brunner a Damasc al voltant de 2010. La font seria un antic agent secret alemany que va servir per a la Intel·ligència al Pròxim Orient, ha explicat Zuroff a la radiotelevisió pública britànica.

Segons Zuroff, Brunner, a qui ha titllat de "monstre", va ser una peça en la llamada 'Solució Final' d'Adolf Hitler per exterminar al poble jueu. A la dècada dels cinquanta suposadament va fugir a Síria, on va servir com a assessor --inclòs sobre pràctiques de tortura-- per al president Hafez al-Assad. En aquest país va sobreviure a dos intents d'assassinat de la Intel·ligència israeliana.

La seva pista es va perdre definitivament amb l'inici de la guerra civil siriana el març de 2011, el que complica també els esforços per intentar localitzar ara la seva tomba. Abans del conflicte, les autoritats sirianes van negar en repetides ocasions que li brindasen refugi. El 2011, Brunner va ser condemnat 'in absentia' a cadena perpètua per un tribunal francès, tot i que finalment ha mort sense trepitjar la presó