diumenge, 23 de novembre de 2014 Tornar a les notícies
L’Amical de Mauthausen crida a recuperar la memòria de la República per prevenir el feixisme

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-24/11/2014.-El president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, acompanyat d’altres membres de l’associació que vetlla per la memòria dels deportats republicans als camps nazis, va participar el passat dissabte en l’acte de commemoració del final de la batalla de l’Ebre celebrat a Flix. Garriga va fer una crida a recuperar els valors de la República com a eina per a prevenir el feixisme en auge a Europa.

Fill de Marcel·lí Garriga, deportat i supervivent de Buchenwald, el president de l’Amical va recordar que el seu pare fou capità de l’Exèrcit de la República i va participar en la batalla de l’Ebre. Un cop finalitzada la recreació de la retirada republicana a càrrec d’un centenar llarg d’actors i recreadors, Garriga va agafar la paraula, en primer lloc per remarcar la importància de recordar. “Hem de recordar no només el fet històric, l’escena, sinó també recuperar els valors republicans de la llibertat i la democràcia i honorar aquelles persones que van lluitar, i molts van perdre la vida, contra el feixisme”.

El president subratllà que lluita contra el feixisme no va començar amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, “ho va fer el 1936, quan els republicans van ser els primers a enfrontar-s’hi”. Recuperar aquesta memòria, assegurà, ha de permetre a la societat prevenir l’auge del feixisme a Europa. “No estem parlant d’història, de passat...el feixisme no ha mort, està ben viu, a Espanya i Europa. Nosaltres estem molt preocupats i a tots hauria d’espantar”, alertà.

En aquest sentit, en la recent assemblea general celebrada a Mequinensa, l’Amical va aprovar una declaració on es comprometen a mantenir viva la causa dels deportats, ara que per raons d’edat la immensa majoria ja han desaparegut. I una manera de fer-ho és treballar amb els joves per a transmetre’ls aquesta “memòria reivindicativa”, és a dir la defensa dels valors de la República i el lema dels deportats, ‘Feixisme, mai més’. “La causa que van defensar no es pot perdre un cop tots ells ens hagin deixat, la causa és la causa”, sentencià.