dimarts, 28 d'octubre de 2014 Tornar a les notícies
El Síndic pregunta al Parlament per què no es compleix la moció a favor de les exhumacions

Diari de Guerra.-28/10/2014.-El Síndic de Greuges de Catalunya ha tramitat la queixa presentada pels impulsors d’un Banc d’ADN pels desapareguts a la Guerra Civil per l'incompliment, per part del Govern de la Generalitat, dels acords presos al Parlament en relació al Banc d'ADN, exhumació i Llei de Fosses Comunes. La moció aprovada al Parlament el desembre de 2013 instava al Govern a prendre un seguit de mesures que, lamenten els impulsors, no s’han dut a terme.

El text, entre d’altres, insta al Govern a promoure, juntament amb el Parlament, “les iniciatives legislatives necessàries per tal que els familiars puguin reclamar els cossos de persones desaparegudes, s’actualitzi el mapa de fosses i es reforcin gradualment les tasques d’exhumació de fosses amb supervisió judicial, amb la finalitat de garantir en les restes òssies la prova d’identificació per ADN creuant les dades existents en el Banc català d’ADN, quan això sigui científicament possible”.

La moció també insta al Govern a”continuar facilitant i garantint el dret a la informació i la sensibilització a tots els familiars de víctimes de la Guerra Civil i de la representació franquista que consten en el Registre oficial, com a cens català de persones desaparegudes, que actualment té 4.600 inscrits”. I també l’insta a informar de la possibilitat de lliurar mostres d’ADN per a facilitar, en els casos en què científicament sigui possible, la identificació de persones desaparegudes.

Els impulsors afirmen que el text de la moció se sent recolzada per les conclusions de juliol dels comissaris del Grup de Treball de les Desaparicions Forçades o Involuntàries (WGEID) de Nacions Unides,  i per l'informe del relator especial Pablo de Greiff. Els promotors del Banc d’ADN afirmen, en aquest punt, que és la Generalitat qui té  —almenys en un 80%— les competències en els compromisos que Nacions Unides demana a l'Estat Espanyol. “Si Catalunya vol esdevenir un estat digne, necessita aplicar d'una vegada els protocols internacionals per a la identificació de les persones”, sentencien.

D’altra banda, el 27 de novembre, a les 19.00 hores, a l'ajuntament de Barcelona, els promotors del banc presentaran el document audiovisual que ens ha d'ajudar a fer créixer el Banc d'ADN. És tracta d’un treball fruit del micromecenatge que, sota la realització d'en Carles Seuba i Guillem Escriche, porta per títol: ‘#NumberSign: Banc d'ADN, la darrera esperança pels nostres desapareguts a la Guerra Civil’ i que acompanyarà una taula rodona on diversos experts enfocaran el tema de la identificació de les persones des de diferents angles.