dimarts, 21 d'octubre de 2014 Tornar a les notícies
Una bandera de la 11ena Divisió de Líster torna al front de la batalla de l'Ebre

Diari de Guerra (A.Caralt).-21/10/2014.-Una bandera de la 11ena Divisió de l’Exèrcit Popular de la República que fou emprada durant la batalla de l’Ebre ha tornat més de set dècades després a l’antic front de guerra, a la comarca de la Terra Alta. L’associació d’Amics d’Enrique Líster ha cedit l’estendard al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) en un acte celebrat el passat de cap de setmana a Corbera d’Ebre.

Es tracta d’una bandera republicana amb el nom de la divisió i la seva pertinença a l’Exèrcit Popular. Ahir al matí, el coordinador tècnic del consorci, David Tormo, la col·locà al Centre d’Interpretació 115 Dies, on formarà part de l’exposició permanent.

La 11ena Divisió republicana també es coneguda com la Divisió Líster en honor al seu cap, Enrique Líster, d’afiliació comunista i un dels comandants de l’Exèrcit Popular més destacats durant la Guerra Civil. A la batalla de l’Ebre, Líster fou el comandant del V Cos d’Exèrcit del qual en formava part la divisió esmentada. Aquestes forces van ocupar durant els primers dies de combats les serres de Cavalls i Pàndols, i la primera quinzena d’agost la 11ena Divisió protagonitzà una duríssima batalla a les cotes de la serra de Pàndols per rebutjar un impetuós atac de la 4rta Divisió de Navarra.

En una d’aquestes cotes, precisament, s’alça la Cota 705, on els supervivents d ela lleva del Biberó van erigir un monument a la pau. A principis d’aquest 2014, uns vàndals van destrossar diverses plaques commemoratives col·locades a l’esplanada del monument. Una d’elles fou la de l’associació d’Amics de Líster.

El mateix dissabte, i abans de l’acte d’entrega de la bandera celebrat al Centre 115 Dies, una vintena de membres de l’associació d’Amics i de membres del Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT van reposar la placa al mateix indret, al mur memorial de la Cota 705. Aquesta placa en record al comandant comunista ja fou destrossada fa uns any i reposada per primer cop en presència del fill del militar, del mateix nom.