dilluns, 20 d'octubre de 2014 Tornar a les notícies
Garzón denuncia que Rajoy passa 'olímpicament' de investigar els crims franquistes

Agències.-20/10/2014-L'exjutge espanyol Baltasar Garzón ha denunciat a Madrid que el govern de Mariano Rajoy no fa cas "olímpicament" les recomanacions de l'ONU perquè el país investigui els crims del franquisme. L'executiu espanyol "ha fet cas olímpicament aquestes recomanacions i fa notar que no les complirà i no obstant això ha aconseguit estar en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides", va fustigar dos dies després que Espanya fos elegida membre no permanent d'aquest organisme per els anys 2015 i 2016.

Garzón --inhabilitado el 2012 pel Tribunal Suprem espanyol per exercir com a jutge per haver ordenat escoltes il·legals en un cas de corrupció del governant Partit Popular-- llançar aquestes crítiques durant una trobada de juristes per reclamar la creació d'una Comissió de la Veritat sobre els crims de la guerra civil espanyola (1936-1939) i la dictadura de Francisco Franco (1939-1975).

El defensor dels drets humans, mundialment conegut per la detenció del dictador xilè Augusto Pinochet el 1998 a Londres, va insistir en "la necessitat d'una comissió, no com una concessió sinó com un dret de les víctimes i de la societat espanyola en general" . "Una de les accions més menyspreables que pot haver en una democràcia és deixar desemparades a les víctimes, alhora que se'ls omple la boca per protegir qualsevol altre tipus de víctimes, excepte a les del franquisme", ha afegit.

Les associacions de víctimes de la dictadura denuncien la desaparició de 114.000 persones i el robatori d'uns 30.000 nens. Davant els obstacles per jutjar aquests crims a Espanya, la justícia s'escuda en una llei d'Amnistia aprovada el 1977, les víctimes van acudir a l'Argentina, on la jutge de Buenos Aires Maria Servini de Cobria investiga aquestes acusacions des de 2010 valent-se de la jurisdicció universal. Tres organismes de l'ONU --el grup de treball i el comitè sobre desaparicions forçades i el relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia i la reparación-- cridar aquest any a Madrid a derogar la llei d'amnistia i investigar els crims del franquisme.