dimarts, 14 d'octubre de 2014 Tornar a les notícies
Busquen els familiars de set represaliats pel franquisme en una presó d'un poble de Burgos

Redacció.-14/10/2014-L'Agrupació de Familiars de Represaliats a Valdenoceda (Burgos) busca a 7 famílies (una d'elles podria residir a Catalunya), descendents de presos republicans morts en Valdenoceda les restes han estat identificats després del primer estudi osteològic realitzat pels antropòlegs d'Aranzadi i de la Universitat Autònoma de Madrid.

A la presó de Valdenoceda (Burgos), que va estar oberta des de finals de 1938 fins a agost de 1943, es té constància oficial de la mort de 154 presos republicans. El 2007, l'Agrupació va poder exhumar 116 restes. Després de l'estudi antropològic i osteològic de cada restes (que contrastava les característiques de cada un d'ells amb els informes i expedients penitenciaris) es va poder identificar osteológicamente a un total de 18 restes. Durant aquests anys, han aparegut 11 famílies descendents, a les que es va realitzar prova d'ADN, que van confirmar les identitats de cadascú. Queden per localitzar familiars descendents d'altres 7 presos, per poder prendre una simple mostra de saliva de cada descendents viu i realitzar les pertinents proves d'ADN.

Es tracta de les famílies de:

. José Carrasco Valiño, que va néixer a Campillo de Llerena, a la província de Badajoz, però vivia a Picón, Ciudad Real. Va morir el 7 d'agost de 1942. casar amb Francisca Sánchez Gallego. Va deixar dos fills, que l'associació creu podrien viure a Catalunya.

. Sebastián Martínez Tomás, de Madrid, va morir en Valdenoceda el 10 de juliol de 1942. Era paleta i estava casat amb Rosa López Carro. Va deixar 2 fills i 1 filla. Tenia el seu domicili al barri de Tetuán de les Victorias.

. Antonio Abad Vara, nascut a Getafe, una localitat molt poblada del sud de Madrid, que va morir en Valdenoceda el 4 de setembre de 1942 Estava casat amb Julia Sanz. Va deixar 1 fill i 4 filles. Es creu que algun dels seus descendents pot viure en alguna altra localitat del sud de Madrid (Móstoles o Alcorcón).

. Valentín Legarda Arbe, de Santurde (Àlaba). Valentí era el veterinari de Sotoscueva (Burgos) i el seu gendre era alcalde d'aquesta població per Izquierda Republicana. Va deixar vídua (estava casat amb Carmen Acaiturri), sense fills. Va morir el 10 desembre 1939.

. Teodoro Pérez Martín, natural de Miraflores de la Serra, a Madrid, la família va passar a residir a Aranjuez, on no els trobem. Teodoro era industrial i estava casat, encara se desconoce el nom de la seva esposa. A la seva mort, ocorreguda el 18 d'octubre de 1941, va deixar vídua i un fill.

. Anselmo Montero Hernández, nascut a Majadahonda, que es va traslladar a viure, abans de la seva detenció, a Aravaca, dues localitats de Madrid. Era 'Pocero'. Va morir el 3 d'agost de 1941. Era vidu ia la seva mort va deixar 1 fill i 2 filles, que van passar a ser orfes de pare i mare. En l'expedient sembla llegir-se també que podria residir a Valdeconejos, localitat de Madrid.

. Bonifacio García Alcalde, de Roa de Duero (Burgos). Va morir el 29 d'octubre de 1941. Era venedor ambulant i estava solter. Era fill d'Ildefonso García i de Juliana Alcalde.

La presó de Valdenoceda

La presó de Valdenoceda va estar oberta des de finals de 1938 fins a agost de 1943 a la localitat de Valdenoceda (nord de Burgos). Es va convertir, de fet, en una terrible presó d'extermini, donades les condicions de vida dels presos, gairebé sense menjar. La immensa majoria de les morts es van produir per colitis epidèmica, que no era altra cosa que l'impacte de la fam i del fred sobre el cos humà.

Allà van morir oficialment 154 persones, que van ser enterrades bé al cementiri vell (11 d'ells), al mig del carrer (2) o en un solar d'Institucions Penitenciàries (141, on s'han exhumat als 7 esmentats).

L'Agrupació, que es va constituir formalment el 2005 i que va iniciar en 2007 els primers treballs d'exhumació, ha aconseguit exhumar a un total de 116 restes, ha pogut contactar amb 101 famílies de tot Espanya i ha identificat 50 restes, molts dels quals reposen per fi al seu poble, amb la seva família. Les restes identificats osteológicamente de les 7 persones esmentades es troben en Valdenoceda, en el panteó que l'Agrupació va construir al cementiri de la localitat, en caixa individual i amb xapa identificativa, per poder ser lliurats immediatament al familiar quan se li localitzi o, en cas contrari, perquè romangui enterrat dignament.

L'associació prega enviar qualsevol pista sobre la ubicació dels familiars a l'adreça valdenoceda.exhumacion@gmail.com, amb l'objectiu d'aconseguir la localització d'aquestes set famílies i poder realitzar proves, molt senzilles, sense cap cost, d'ADN.