divendres, 03 d'octubre de 2014 Tornar a les notícies
La Generalitat participia en un seminari sobre la massacre nazi de Monte Sole, a Itàlia

Redacció.-03/10/2014.- La Generalitat de Catalunya, a través del Memorial Democràtic, participa en el seminari 'El lloc, les víctimes i els perpetradors a 70 anys de la massacre de Monte Sole' que es celebra fins el 5 d'octubre a Marzabotto (Bolonya, Itàlia)  i aplega més de vint especialistes

El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, intervindrà aquest dissabte, 4 d’octubre, amb la conferència ‘Víctimes i perpetradors italians a la Guerra Civil Espanyola’.  En la seva intervenció, compararà la participació italiana en les dues faccions en combat a la Guerra Civil. Pel que fa al bàndol franquista, diferents fonts historiogràfiques calculen que hi van participar uns 1.400 pilots, a banda de soldats. Quant a les brigades internacionals, els brigadistes italians van ser els més nombrosos després dels de nacionalitat francesa.

El seminari, que comptarà amb la participació de més de vint especialistes, ha estat organitzat per la Fondazione Scuola di Pace Monte Sole amb la col·laboració de l’ambaixada de la República Federal Alemanya a Itàlia, els ajuntaments de Marzabotto, Bolonya, Grizanna, i Monsuno, la província de Bolonya, la unió d’ajuntaments dels Apenins Bolonyessos i la Universitat de Bolonya. El 5 d’octubre, a les 9 hores, tindrà lloc un homenatge oficial a les víctimes de la massacre de Monte Sole a la plaça major de Marzabotto.

La massacre de Monte Sole

Entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre de 1944, les Waffen SS van assassinar unes 770 persones, 200 de les quals eren nens, a Marzabotto, Grizzana, Morandi i Monzuno (Monte Sole, Bolonya).

La massacre va ser una represàlia dels nazis per l’activitat dels partisans de la resistència italiana, especialment activa i forta en aquella zona. El gener del 2007, 10 dels 17 presumptes ex-membres de les SS van ser trobats culpables in absentia per un tribunal militar italià i van ser condemnats a cadena perpètua. Set sospitosos van ser absolts.