dimarts, 23 de setembre de 2014 Tornar a les notícies
L'Hospitalet de l'Infant dedica unes jornades a les fortificacions de la Guerra Civil

Redacció.-23/09/2014.- Amb motiu de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, que enguany arriben a Catalunya el cap de setmana del 26, 27 i 28 de setembre, ’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i l’Antena del Coneixement de la URV  han organitzat un programa d’activitats a l’entorn de les fortificacions de la Guerra Civil del municipi per aquests dies. Es tracta d’un programa d’actes molt complet que inclou xerrades audiovisuals sobre les fortificacions militars republicanes de la Guerra Civil de l’Hospitalet de l’Infant i el coll de Balaguer, una exposició fotogràfica col·lectiva d’aquestes construccions (oberta fins al 12 d’octubre) i una visita guiada a les fortificacions existents al sector de la bassa nova a Cala Jostell.

Els interessats a participar en aquesta visita a peu, prevista per al diumenge 28 de setembre, on es podran veure un dipòsit d’aigua inacabat, una trinxera per tropa d’infanteria, diversos búnquers i un conjunt de tres bateries d’artilleria antiaèries, poden apuntar-s’hi fins al 26 de setembre, a les 12h, a través del correu electrònic cultura@vandellos-hospitalet.cat; a la biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet o trucant al tel. 977 82 21 22. La inscripció és gratuïta i les places són limitades a 150 persones. Hi ha previst un autobús gratuït amb sortida des de la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, amb 3 horaris de sortida: 9h, 9.30h i 10 h.

Uns altres atractius destacats de les jornades que se celebraran a l’Hospitalet serà el primer mercat del col·leccionista militar de la Guerra Civil, que tindrà lloc el dissabte 27 de setembre, de les 10 a les 19h a les places de Catalunya i del Pou. En el decurs d’aquet mercat, s’oferirà també una recreació històrica de la vida a la trinxera.

A més, s’hi podrà veure la teatralització de l’arribada dels presoners del Camp de Treball núm. 2 a l’estació de tren del poble per treballar a les fortificacions republicanes; i de l’arenga amb què el cap del camp de treball va rebre els presoners, a càrrec del grup de teatre Quo Vadis. D’aquesta manera, es recordarà com, per iniciar les obres del coll de Balaguer, la primavera de 1938 a l’Hospitalet de l’Infant es va instal·lar el Camp de Treball núm.2, que es va omplir amb soldats, religiosos i civils del bàndol nacional, la majoria procedents de les presons de Catalunya, que en aquell moment estaven abarrotades, o presoners de la batalla de Terol, que va caure l’hivern anterior. Es parla que hi van treballar 3.000 forçats.

Més detalls al programa d'actes i a www.culturaalabast.cat