dilluns, 25 d'agost de 2014 Tornar a les notícies
Merkel no recull la carta on es demana el perdó d'Alemanya pel suport de Hitler a Franco

Agències.-25/08/2014-El primer querellant contra el franquisme a l'Argentina, Darío Rivas, no ha aconseguit lliurar una missiva a la cancellera alemanya, Angela Merkel, en què li demanava que el seu país demanés perdó pel suport de Hitler a Franco. A la carta, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) demanava que l'estat alemany es disculpés públicament davant la societat espanyola per la intervenció alemanya en suport de Franco i per l'internament de 14.000 republicans espanyols en diferents camps de concentració nazis .

Rivas ha afirmat, en declaracions als mitjans de comunicació, que a més de saludar Merkel, si pogués i tingués accés, li demanaria expressament reconèixer "els crims a la humanitat" i el dany que "va ocasionar" a l'Estat espanyol. "Que almenys demani disculpes. No li demano més," ha afegit el fill de l'alcalde de Castro de Rei (Lugo), que mai ha oblidat que el seu pare va ser assassinat durant la Guerra Civil.

Així, Rivas, de 94 anys, ha assenyalat que "el que correspon" és demanar "indemnitzacions morals", ja que "quan no hi ha justícia no hi ha Govern".

L'escriptor gallec Manuel Rivas ha afirmat que cal expressar "el gran dèficit" en drets humans que se segueix patint, ja que continua havent "milers de desapareguts a les cunetes".

A més, ha assenyalat que l'Estat "no dóna suport l'exhumació" d'alguns cossos tot i que alguns dels mandataris "es declaren cristians".  Manuel Rivas ha indicat que Espanya incompleix les recomanacions de l'ONU, que ja ha denunciat "aquest dèficit de drets".  "Si parlem de dèficit, parlarem del primer dèficit que competeix", ha conclòs.

La ARMH, a més, demana al Govern que retiri els honors que apareixen al BOE a Hitler, Himmler i altres oficials nazis.