dimarts, 12 d'agost de 2014 Tornar a les notícies
El PSOE demana que es declari el Valle de los Caídos 'contrari a la cultura de la pau'

Redacció.-12/08/2014-El diputat del PSOE Odón Elorza ha demanat que es declari el Valle de los Caídos "contrari a la cultura de la convivència i la pau", ja que és "un símbol de menyspreu" a aquests valors i suposa "un greuge" per a les víctimes del franquisme". Elorza ha presentat una Proposició No de Llei per tal que es debati en la Comissió de Cultura el proper mes de setembre on defensa "la cultura de la convivència, la concòrdia, la reconciliació i de la pau, en relació amb el significat del 'Valle de los Caídos' ".

Segons la seva opinió, el mausoleu "manté una significació contrària" a "valors democràtics com el diàleg, el respecte a la diferència, la defensa dels drets humans, la solidaritat, la igualtat, etc".

En aquest sentit, ha recordat que el relator especial de l'ONU, Pablo de Greiff, en la seva recent visita a Espanya al febrer de 2014, va demanar que "es reformi el Valle de los Caídos tal com exigeixen i mereixen les víctimes"

Per al representant socialista, el mausoleu "manté ferides obertes", deixa "patent una inadmissible jerarquia funerària" i no serveix "per formar una societat més culta i crítica, i per explicar amb pedagogia les causes i el desenvolupament de la guerra civil o les conseqüències de la dictadura franquista i l'origen d'aquesta obra ".

Odón Elorza creu que, d'acord amb la Llei de Memòria Històrica de 2007, "el conjunt monumental hauria de deixar de ser en la pràctica un 'espai exclusiu' d'homenatge a les víctimes d'una de les parts implicades en la guerra civil".

Segons la seva opinió, la Comissió de Cultura "és el marc més idoni del Congrés per debatre i defensar, precisament, el paper de la cultura al servei de la construcció democràtica de la convivència, sempre amb la idea que la cultura ajuda a prevenir les confrontacions ia superar la violència ". Per això, considera que cal "abordar, al més aviat possible, les actuacions de resignificació del Valle de los Caídos per convertir-lo en un punt de referència on desenvolupar la cultura de la convivència i que actuï com" un planter de pau '".

Així, defensa que sigui "un centre que compti amb un taller de treball per educar en valors democràtics com la defensa de la cultura de pau, els drets humans i la reconciliació, un espai de trobada d'idees democràtiques i iniciatives ciutadanes que serveixi per gestionar la recuperació de la memòria històrica, la dignificació i el reconeixement a totes les víctimes ".

Per això, el diputat socialista, "per demanar que s'apliqui la Llei de Memòria Històrica de 2007 i vistes les recomanacions que ha formulat l'ONU al Govern del president Rajoy, demanant-li que presenti un informe a l'octubre amb el cronograma d'actuacions", planteja aquesta Proposició no de Llei.

En ella, demana que el Congrés dels Diputats insti l'Executiu del PP a declarar "el mausoleu religiós-arquitectònic anomenat Valle de los Caídos contrari a la cultura de la convivència i de la pau, a la concòrdia cívica, a la reconciliació de la ciutadania espanyola ia la rehabilitació de la memòria col·lectiva democràtica de les víctimes de la guerra civil i de la repressió de la dictadura franquista ". Així mateix, pretén que es reconegui que "la seva configuració, continguts i significació representen avui un símbol de menyspreu als valors assenyalats, de greuge a la major part de les víctimes allà soterrades i d'exclusió a bona part de la ciutadania".