dimarts, 12 d'agost de 2014 Tornar a les notícies
Mor el guia que va rescatar John F. Kennedy a les illes Salomó el 1943

Agències.-12/08/2014-Eroni Kumana, un habitant de les illes Salomó que a la Segona Guerra Mundial va rescatar al llavors futur president nord-americà John F. Kennedy després del naufragi del seu vaixell, va morir el 2 d'agost als 93 anys. "Sense els actes heroics d'homes com Eroni Kumana, el president Kennedy i la seva tripulació no haurien pogut ser salvats i després no s'hauria convertit en el cap del món lliure", ha informat la Biblioteca i Museu Presidencial de John F. Kennedy a Boston, en anunciar la mort de Kumana.

Kumana morir exactament 71 anys després del dia en què el petit vaixell torpediner amb 12 tripulants a càrrec del llavors tinent Kennedy, de 26 anys, fos aconseguit per un vaixell destructor japonès que el va enfonsar mentre patrullava l'estret de Blackett, prop de les illes Salomó , el 2 d'agost de 1943. En el naufragi van morir dos tripulants i la resta - entre ells Keneddy - van nedar durant diverses hores fins arribar a una petita illa on es van refugiar. "Durant els següents tres dies, Kennedy i els altres supervivents van subsistir menjant cocos, i Kennedy nedava durant hores en les aigües infestades de taurons a la recerca de vaixells amics", relata el museu.

Quatre dies després del naufragi, els homes van rebre l'ajuda de dos guies locals que treballaven per als nord-americans. Els joves eren el recent mort Eroni Kumana i Biuku Gasa, qui va morir el 2005.

Kennedy va escriure un missatge en un coco i se'ls va donar als guies, que van remar 60 quilòmetres en canoa per fer-la base aliada més propera. Gràcies a aquest acte 11 marins van ser finalment rescatats el 8 d'agost de 1943.Més tard, quan era president, Keneddy usava l'emblemàtic coco com petjapapers al seu despatx de la Casa Blanca.