dimarts, 12 d'agost de 2014 Tornar a les notícies
Els amics de Líster col·locaran de nou a la Cota 705 la placa que fou destrossada

Diari de Guerra.-12/08/2014.-L'Associació d'Amics d'Enrique Líster, comandant del V Cos d'Exèrcit republicà durant la batalla de l'Ebre, viatjarà el 20 de setembre a l'espai memorial de la Cota 705, a la serra de Pàndols. Ara fa uns anys hi van pujar acompanyats pel fill del comandant comunista, de nom idèntic, per inaugurar una placa en record al militar al mur memorial de la Cota 705. El mes de febrer passat, tanmateix, uns vàndals van arrancar tres de les vuit plaques situades al mur, entre elles una propietat d'UGT i l'esmentada dels amics de Líster.

El president de l'entitat. Antonio Mallo, ha explicat a Diari de Guerra que l'acte de desgreuge se celebrarà el 20 de setembre després de parlar-ho amb l'Ajuntament del Pinell de Brai -la Cota 705 s'ubica en aquest terme municipal- i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). Encara està per decidir qui finançarà la placa destrossada i si en aquest acte hi participarà també la UGT.

El mateix dia, i aprofitant l'estada de l'associació a la Terra Alta, faran entrega al COMEBE d'una preuada bandera original de la 11a Divisió republicana, coneguda com la Divisió Líster, protagonista dels ferotges combats amb la 4a Divisió de Navarra a la serra de Pàndols a meitat del mes d'agost.

La bandera, ambles franges republicanes i el nom de la unitat, forma part de l'Arxiu Líster i ara serà entregat al Consorci perquè l'exhibeixi en un dels seus centres d'interpretació escampats per la comarca de la Terra Alta.