dijous, 31 de juliol de 2014 Tornar a les notícies
Amposta acull l'exposició de les víctimes del franquisme a Tarragona

Redacció.-31/07/2014.-Aquest proper dissabte dia 2 d’agost s’inaugura a les 19 h. al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició “Memòria democràtica a Tarragona. Un passat per a no oblidar”. L’exposició està organitzada per l’Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona (AVRFT) i compta amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta i el Museu de les Terres de l’Ebre. L’exposició consta d’un total de 17 plafons explicatius acompanyats d’objectes i documentació originals, el contingut de la qual ha estat a càrrec del seu comissari l’historiador Francesc Xavier Tolosana que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili.

L’exposició Memòria Democràtica a Tarragona. Un passat per a no oblidar, no vol ser únicament un exercici de memòria, que ho és, sinó també un espai molt sintetitzat que mostra el que va intentar ser la II República Espanyola, el que va legislar i les respostes repressores en l’àmbit legislatiu i, sobre tot, contra les persones, que van produir-se per la revolta militar feixista que la va enderrocar i que comptava amb el suport de les forces del capital, del feixisme italià, del nazisme alemany i de la jerarquia de l’Església Catòlica.

Així, l’exposició ens proposa un recorregut per diferents àmbits de la Memòria Democràtica: Com i quan va arribar la II República?, quines lleis va promoure?, com varen respondre les forces feixistes?, quina legislació van imposar?, quines eren les intencions dels militars revoltats?, com eren els Judicis Sumaríssims?, on estaven els llocs de repressió a Tarragona?, on afusellaven?, on enterraven?, quins elements personals, objectes i cartes de comiat solien enviar els condemnats a mort?, quines van ser les cares de la repressió?. Tots aquests àmbits s’ exposen a la mostra a través de 17 plafons explicatius que van acompanyats de documentació i objectes originals.

Aquesta exposició que vol retre homenatge a les persones que van perdre la vida lluitant contra el feixisme tot defensant la dignitat del poble i la legalitat republicana, es podrà visitar de forma gratuïta al Museu de les Terres de l’Ebre fins al dia 31 d’agost i dins l’horari habitual del Museu.