dimecres, 23 de juliol de 2014 Tornar a les notícies
Tortosa incorpora a la seva oferta turística visites guiades als escenaris de la Guerra Civil

Redacció.-23/07/2014.-Conèixer com van viure Tortosa i els seus habitants els bombardejos de l'aviació l'any 1938. Saber els detalls de l'èxode massiu de la població cap a les muntanyes. Escoltar les cròniques de la televisió italiana sobre els ràids aeris que van fer els seus pilots sobre la ciutat. O passejar pels mateixos escenaris del front de guerra a Tortosa que va deixar escrits Ernest Hemingway en els seus reportatges. L'atractiva proposta de l'empresa Terra Enllà, que ofereix "un viatge diferent per la Batalla de l'Ebre", inclou aquestes i altres possibilitats de la mà dels seus impulsors, el periodista Andreu Caralt i l'antropòloga Maite Hernández, que han incorporat Tortosa en la seva oferta de visites guiades pels espais que van protagonitzar la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre i al Priorat. Ahir al matí van oferir un tast de la visita que estrenen el proper dissabte 26 de juliol (a les 10h i 19h), acompanyats del regidor de Turisme, Alfredo Ferré.

Allò que fa singular aquests itineraris comentats és que depassa la típica visita amb guia turístic i ofereix un relat ben documentat i molt plàstic dels fets ocorreguts durant un dels períodes més convulsos de la nostra història recent. Andreu Caralt explica que Tortosa és rellevant des de molts punts de vista, com per exemple el fet de ser una de les ciutats del país que va registrar un grau de destrucció més elevat, que hi va haver un acarnissament amb les esglésies -se'n van cremar una quinzena, la massiva evacuació de la seva població, o el fet que la ciutat va requerir vora 20 anys per tornar a ser reconstruïda. Amb tots aquests elements, Terra Enllà ha bastit una ruta que recorre llocs com l'antic pont del ferrocarril i el pont de l'Estat -objectius de les bombes de l'aviació, l'església del Roser, el Mercat municipal, l'edifici de l'Ajuntament, l'antic barri dels Pescadors o la Catedral.

El públic objectiu d'aquesta nova proposta és força transversal. Des del familiar fins a aquelles persones veritablement interessades en la història. "Les rutes guiades aporten una mirada diferent al paisatge de la Batalla de l'Ebre, un enfocament transversal on es relata l'operació militar però també altres aspectes prou importants com el rol de la dona, el dolor de les víctimes, els exiliats, la internacionalització del conflicte, etc". Maite Hernández ha afegit que també persegueixen crear sinèrgies amb altres empreses i recursos turístics del territori. Un exemple el trobem amb les visites a cellers, amb tast de vins inclòs, que incorpora algun d'aquests itineraris a la Terra Alta.

El regidor de Turisme, Alfredo Ferré, ha felicitat els impulsors d'aquesta nova iniciativa, en la mesura que permet posar en valor el patrimoni de la ciutat i oferir un nou atractiu als seus visitants. Ferré ha recordat les accions dutes a terme per l'Ajuntament en la línia de recuperar la memòria de la Guerra Civil, com l'exposició que va a acollir el Museu de Tortosa ("Tortosa bombardejada, Sota un núvol de pols groga") o la proposta per recuperar i fer visitables alguns dels refugis antiaeris de la ciutat.

Terra Enllà estrena el proper dissabte 26 de juliol, en plena Festa del Renaixement, aquests itineraris en horari de 10h i 19h, amb una durada prevista d'una hora. El preu per adults és de 6 euros, de 3 euros entre 12 i 16 anys, i gratuït per a menors de 12 anys. Més informació a www.terraenlla.com, al telèfon 636679969 i a terraenlla.guiatges@gmail.com.