dilluns, 14 de juliol de 2014 Tornar a les notícies
El Poble Vell de Corbera d'Ebre amplia a tot el recinte l'entrada de pagament

Diari de Guerra (A.Caralt).-14/07/2014.-Dos euros. És el preu que a partir d’aquest estiu cal pagar per accedir al recinte històric del Poble Vell de Corbera d’Ebre, símbol de la destrucció provocada durant la batalla de l’Ebre. La mesura es va aplicar enguany per primer cop per Setmana Santa i amb l’arribada de l’estiu s’ha generalitzat. Fins ara, únicament era de pagament l’accés a l’interior de l’església de Sant Pere, l’edifici més emblemàtic de l’indret.
Ara, però, i amb la voluntat d’obtenir recursos per assumir tasques de consolidació dels edificis en runes i per oferir uns millors serveis, s’ha decidit ampliar l’entrada de pagament a tot el recinte.

Així, l’associació del Poble Vell, entitat sense ànim de lucre que gestiona l’espai mitjançant un conveni amb l’ajuntament, ha tancat tots els accessos a excepció d’un, l’entrada principal al Poble Vell, on s’instal·la una taquilla per cobrar les entrades. La mesura s’aplicarà tot l’espai, matí i tarda, fins a mitjans de setembre.

El president de l’associació del Poble Vell de Corbera, Jaume Ferré, ha explicat a Diari de Guerra que un cop l’entitat agafà el relleu de del Patronat del Poble Vell s’ha intensificat l’activitat al lloc històric i també la despesa. L’Ajuntament de Corbera d’Ebre col·labora en les despeses però l’actual context de crisi dificulta augmentar la partida.

En primer lloc, l’entitat assumeix el manteniment del Poble Vell, que inclou la jardineria i vetllar pel bon estat de l’indret. A més, voluntaris de l’associació obren i tanquen l’església i ofereixen informació i guiatges als visitants.

Aquests mateixos voluntaris participen els caps de setmana en tasques de consolidació de dues de les cases del lloc, mentre que la brigada municipal ho fa entre setmana. Ferré assenyala que en una de les cases s’hi voldria ubicar una col·lecció d’objectes de la batalla de l’Ebre del fons d’un col·leccionista. En la segona casa, la voluntat és convertir-lo en la seu d’un centre de memòria del Poble Vell, amb serveis als turistes, lavabos i un arxiu de documentació i llibres de la història del Poble Vell i Corbera d’Ebre. Ferré considera l’entrada un donatiu que dóna la possibilitat al visitant de col·laborar en el manteniment de l’espai.


Un indret privilegiat
L'evocador espai del Poble Vell de Corbera d'Ebre cada cop és més apreciat pels turistes i pels actors de la comarca de la Terra Alta, que l'escullen per a celebrar-hi activitats. Ferré admet que d'una banda la visita de turistes ha augmentat en els últims temps, tot i l'ampliació de l'entrada de pagament. Pel que fa a les activitats, destaca l'aposta que hi ha fet el sector del vi de la comarca. Els organitzadors de la Festa del Vi de Gandesa han celebrat recentment a l'església un maridatge entre vins dels cellers de la DO i 'punxades' de més d'una desena de restaurants de la Terra Alta, amb gran èxit d'assistència. El 15 d'agost està previst un nou acte vinculat amb el món del vi. Això a banda, el Poble Vell continua acollint actes de record i homenatge als combatents. El més proper es celebrarà el 27 de juliol, amb la primera jornada 'Fem Memòria' organitzada pel col·lectiu Brigada Intergeneracional. La jornada inclou un recital-concert, a les 17.30 hores.