dijous, 10 de juliol de 2014 Tornar a les notícies
Descobreixen un mínim de quatre soldats en dues fosses de la Guerra Civil a l'Alt Penedès

Redacció.-10/10/2014.La Generalitat ha desenvolupat una actuació arqueològica a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), arran de dues troballes fortuïtes de restes òssies humanes a la Serra de Riés. Executats amb la participació de diferents experts en arqueologia i antropologia, s'ha confirmat l’existència de dues fosses comunes del període de la Guerra Civil. 

La primera fossa excavada es trobava al marge est del torrent i contenia les restes d’un individu jove de 19 anys d’edat. L’estudi antropològic va identificar dues fractures perimortem causades per impacte de projectil al crani i a la mandíbula. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, teixits cullera, botons i quatre beines de màuser. La segona fossa excavada es trobava a 50 metres de la primera excavació, al mig de la llera del torrent, al marge esquerre d’una tartera. Es varen localitzar restes de tres individus, dos adults d’edat indeterminada i un jove de 18 anys. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, placa metàl·lica, corretja de cuir, moneda, tornavís, ferradura de bota, botons, reblons i fragment de corretja.
Al voltant de la segona fossa es va trobar una altra resta òssia humana, amb tres bales, dues beines, un botó i un polsador de bolígraf.

Amb posterioritat a l’actuació, la Generalitat fou informada de la localització d’una altra resta òssia i una sivella de cinturó a 800 metres de les troballes anteriors, a la mateixa Serra de Riés, al terme municipal de Subirats. 

L’actuació a la Serra de Riés ha confirmat l’existència de fosses comunes de la Guerra Civil, fet que corrobora les conclusions d’anteriors estudis històrics sobre aquesta zona.Properament, la Generalitat estudiarà la possible senyalització i dignificació del lloc on es trobaven les fosses excavades.