dimecres, 21 de maig de 2014 Tornar a les notícies
Supervivents i familiars recrearan el viatge a l'exili de 3.000 republicans a bord de l'Stanbrook

Agències.-21/05/2014.-Un centenar de persones s'embarcarà el proper 29 de maig al port d'Alacant amb destinació a la ciutat algeriana d'Orà, per commemorar el viatge de fugida que van emprendre 3.000 espanyols a bord del vaixell Stanbrook el 29 març 1939, tres dies abans del final de la Guerra Civil . Protagonistes d'aquell últim viatge per mar cap a l'exili, familiars d'aquells ciutadans de la República que fugien de l'avanç de les forces franquistes, historiadors, professors i diferents personalitats prendran part en aquest viatge que es completarà amb una sèrie d'homenatges en territori algerià .

"L'objectiu és recordar als compatriotes que van patir , fer un homenatge als 20.000 espanyols que es van refugiar a Algèria" , ha assegurat a l'agència Efe Pascual Moreno que es troba a Orà per lligar els últims caps abans del viatge que, finalment , es farà a bord d'un dels ferris que habitualment cobreixen aquesta línia marítima . "No hem pogut trobar un altre Stanbrook ", ha revelat aquest professor universitari abans d'explicar que, a més de la travessa Alacant- Orà , que tindrà lloc 75 anys i dos mesos després de la protagonitzada pel vaixell de càrrega capitanejat per Archibald Dickson , l'homenatge inclourà diverses activitats .

El dia 30 se celebrarà un concert de música en què participaran cantants espanyols i algerians en la fortalesa de Santa Cruz , des d'on es té una privilegiada vista de la ciutat costanera. Així mateix , el 31 de maig es visitaran cementiris i alguns camps de refugiats , en els quals les autoritats colonials franceses de l'època van recloure a molts dels homes que viatjaven en el vaixell de càrrega . "Fins 1942 no van ser alliberats" , va indicar Moreno , abans de subratllar que van ser molts els que van morir en aquests camps en què , com va puntualitzar , van ser empesos no "com presoners , sinó com a refugiats " . Els actes també inclouran la " instal·lació d'un petit monòlit en homenatge als exiliats espanyols ja l'Algèria que els va donar refugi" .

A internet , els organitzadors , que compten amb un grup de treball tant a València com a Orà , han obert una pàgina , " Operació Stanbrook " , en què recullen informació sobre el viatge de llavors i el d'ara , que servirà a més , per rodar dos documentals . Moreno, que va agrair el suport i la comprensió de les autoritats algerianes i espanyoles , també va comentar que els participants en la travessia arribaran al port d'Orà onejaran  la bandera de l'Espanya que va veure partir a aquells refugiats , l'ensenya tricolor republicana .