dissabte, 19 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
El PNB ret homenatge als gudaris morts a la muntanya Bizkargi

Redacció.-19/04/2014.-El president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Andoni Ortuzar, i dos centenars de militants i simpatitzants d'EAJ - PNB han pujat avui a la muntanya Bizkargi (Biscaia) per retre homenatge als gudaris caiguts durant la Guerra Civil Espanyola, no només en aquesta muntanya biscaí sinó en tota la geografia basca i peninsular . Després d'assistir a una missa , el líder ha hissat una ikurriña mentre els assistents entonaven l'himne d'Euskadi , el ' Gora ta gora '.

"Ens hem apropat al Bizkargi a hissar la ikurriña en aquesta vigília de Aberri Eguna , i també a recordar als gudaris que aquí van morir, ia tots els gudaris que van donar la seva vida per la llibertat i per Euskadi. Més de 70 anys després, l'Euskadi per la qual ells van lluitar, l'Euskadi que ells volien, es va obrint pas, l'estem construint. Per això faig una crida perquè, més enllà de les sigles, més enllà dels partits, demà tots els bascos, allà on siguin, celebrin l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria) i brindin per aquesta pàtria que estem construint. La pàtria que volien aquells gudaris, la pàtria que nosaltres podrem veure " , ha afirmat Ortuzar.

El PNB celebra diumenge el Dia de la Pàtria, sota el lema " Euskadi Europara Begira " (Euskadi mirant a Europa) , amb un acte a la Plaça Nova de Bilbao en què intervindran Ortuzar, el lehendakari Iñigo Urkullu, la candidata d'aquest partit a les eleccions europees, Izaskun Bilbao, i el candidat bascofrancès als mateixos comicis Jean Tellechea.

Un punt estratègic per defensar el Cinturó de Ferro de Bilbao
La muntanya Bizkargi, un cim de 565 metres d'altura situada entre els municipis biscaïns de Larrabetzu, Zornotza, Muxika i Morga, acull en el seu cim l'ermita de Santa Cruz i disposa d'unes impressionants vistes de tota la comarca. A causa d'això , va esdevenir un punt estratègic en la defensa de Bilbao davant l'avanç franquista el 1937. Volien conquerir Bizkargi per instal·lar en el seu cim canons per bombardejar les fortificacions que formaven el Cinturó de Ferro que protegia la capital biscaïna. Per això els gudaris van defensar la posició però no van aconseguir conservarla.La intervenció de l'aviació i l'artilleria pesada franquista va ser decisiva.