dimecres, 16 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
Hongria inicia la commemoració dels 70 anys de l'Holocaust al país

Agències.-16/04/2014.-Hungría ha iniciat aquest dimecres la commemoració dels 70 anys de l'Holocaust dels jueus durant l'ocupació nazi, que ha donat lloc a crítiques per l'aparent voluntat del Govern de dreta de negar les complicitats locals amb les que va comptar Hitler. Aquest dimecres han tingut lloc arreu del país cerimònies d'homenatge als 600.000 jueus hongaresos assassinats durant la Segona Guerra Mundial (1939-1944), sobre un total de 800.000. Unes 150.000 d'aquestes 600.000 persones mortes van morir abans de la invasió alemanya de 1944.

Pécs (sud), prop de la frontera amb Croàcia, l'alcalde va llegir els noms i les edats de desenes d'alumnes de l'institut Szechenyi que van morir després de ser deportats, abans d'inaugurar una placa commemorativa i de plantar un "arbre de la vida" , ha constatat la AFP. Després, els alumnes van iniciar una marxa de diverses hores a través dels principals llocs de la tragèdia, en aquesta ciutat de 150.000 habitants: el gueto, l'estació de tren, l'antiga escola jueva i la sinagoga.

Per la seva banda, la sinagoga de Hodmezovasarhely (sud de Budapest ) ha presentat una exposició de fotos i objectes personals d'hongaresos cèlebres víctimes de l'Holocaust, en particular esportistes.

A Budapest, el president hongarès, Janos Adler, ha encès una espelma i ha dipositat una flor a la vora del Danubi, on milicians feixistes hongaresos del partit de les Creus Flechadas afusellaven als jueus.

La commemoració d'aquest aniversari ha donat lloc a importants desacords entre el Govern i les organitzacions jueves.

Un monument "a les víctimes de l'ocupació alemanya" que hi haurà d'inaugurar al centre de Budapest el 31 de maig ha donat lloc a nombroses crítiques. El monument representa Hongria sota forma d'àngel atacat per un àguila que seria Alemanya . Els seus detractors afirmen que d'aquesta manera s'omet esmentar la responsabilitat dels hongaresos en la matança dels jueus . "Aquest monument és una vergonya" , estima una de les organitzadores de les manifestacions contra aquesta iniciativa, la guionista Fruzsina Magyar . " Hongria mai va enfrontar la seva responsabilitat en l'Holocaust ", ha lamentat . Per la seva banda, la principal organització jueva hongaresa, Mazsihisz ha anunciat que boicotejarà les cerimònies oficials.