dimecres, 16 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
Neix una web sobre els pioners del fotoperiodisme barceloní de 1900 a 1939

Redacció.-16/04/20414.- Reportersgrafics.net és una plataforma en línia que neix d’una recerca iniciada l’any 2010 per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ). L’objectiu de la pàgina és difondre de manera divulgativa i sintètica l’impressionant llegat de la fotografia de premsa catalana des dels inicis, un aspecte fonamental de la cultura del país força desconegut. És per això que el contingut se centra, en aquesta primera fase, en les tres generacions de professionals que van publicar a les pàgines de la premsa barcelonina, d’arreu de l’Estat i també a diferents mitjans de comunicació internacionals des del 1900 al 1939.

D’aquesta manera es dóna a conèixer una professió, la de repòrter gràfic, a través de la vida i l’obra dels seus protagonistes i, alhora, es recupera també bona part del patrimoni periodístic de l’època, diaris i revistes la majoria desapareguts el 1939, en què van
treballar.

La pàgina s’estructura en dos gran apartats: fotògrafs (on es recull un breu perfil biogràfic, documentació personal i una mostra de l’obra, tant d’arxiu com publicada a la premsa), i publicacions (on s’explica resumidament cada diari o revista de l’època on van publicar els repòrters gràfics).

Aquesta és una eina que s’anirà ampliant i actualitzant progressivament a mesura que s’avanci en la recerca i, evidentment, quan es disposin dels permisos sobre els materials per a la seva difusió pública. De moment, ja es poden consultar la vida i l’obra dels següents fotògrafs: Alejandro Antonietti (1887-1961), Josep Badosa (1893-1937), Josep Brangulí (1879-1945), Gabriel Casas (1892-1973), Josep Gaspar (1892-1970), Carlos Pérez de Rozas (1893-1954), Josep M. Sagarra (1885-1959) i Pablo Luis Torrents (1893-1966), a més de prop d’una vintena de publicacions entre diaris i revistes. Pel que fa a la documentació personal s’ofereix en els casos en què s’ha aconseguit contactar amb les famílies, suport imprescindible d’aquest projecte, que han cedit desinteressadament el material.

L’objectiu principal de la pàgina és la divulgació i la difusió entre el gran públic, però també vol ser un espai d’intercanvi i de consulta per a investigadors, perquè aplega la localització dels fons dels fotògrafs i perquè es tracta d’una eina plantejada a llarg termini, ja que funciona sobre una base de dades. Així es pretén sistematitzar i ordenar un volum d’informació que, d’una banda és dispersa, i que, de l’altra, no para de créixer a mesura que s’avança fent recerca, ja que la web és només una part d’una investigació més extensa.

La Imatge Velada
Reportersgrafics.net forma part de La Imatge Velada, un projecte de recerca concebut de manera transmèdia, iniciat l’any 2010. Des de fa quatre anys s’han visitat arxius, fet buidatge de fons fotogràfics, bibliogràfics, hemerogràfics i videogràfics, s’han realitzat
diverses entrevistes, tant a investigadors de diferents àmbits de les ciències socials com als hereus dels fotògrafs, i s’ha cercat documentació personal dels repòrters. Aquest darrer aspecte hauria estat impossible d’aconseguir sense la complicitat de les famílies dels protagonistes.

A més de la informació obtinguda, resultat estrictament de la recerca, s’han engegat alguns projectes:

- el documental: Els Tres Reis Mags (títol provisional)
La pel·lícula revela la història oculta de Josep Maria Sagarra, Pau Lluís Torrents i Josep Gaspar, tres dels
reporters gràfics més importants que ha donat aquest ofici al nostre país. Coneguts amb el nom dels Tres Reis Mags, van ser els mestres d'Agustí Centelles. Pels quatre, la dictadura franquista va significar un tall abrupte i dolorós en la seva vida i en la seva carrera. A diferència de Centelles, cap dels Tres Reis Mags ha estat recuperat en democràcia. El documental, de 52 minuts, està rodat i editat en primera versió i a l’espera de culminar el finançament per a fer-ne la postproducció.

- el llibre: Repòrters gràfics. Barcelona, 1900 -1939
L’edició d’aquest llibre corre a càrrec del Servei d'Imatge i Producció Editorial de l'Ajuntament de Barcelona i
la seva publicació està prevista per a la tardor de 2014. L’eix de l’obra serà el naixement i consolidació d’una
nova professió, la de repòrter gràfic, qui en foren els protagonistes i com aquest ofici va transformar la manera de concebre la premsa.

- l’exposició:
Un dels eixos de La Imatge Velada és una exposició que recuperi l’ofici de repòrter gràfic com a col·lectiu, de la qual se n’ha redactat el projecte.

L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ)

L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) va néixer a Barcelona, l’agost de 1999. És una petita organització independent que treballa en l’àmbit de la creació de continguts al voltant de les dinàmiques de la vida social contemporània. Els nostres treballs, basats en la recerca històrica i antropològica, tenen com a eix vertebrador l’espai públic urbà, i busquen analitzar, des d’enfocaments diversos, els usos habituals o extraordinaris que la gent fa dels carrers. Les festes populars, el turisme de masses, els esdeveniments esportius, les insurreccions socials, les escenificacions del poder o el reporterisme gràfic, són les principals línies d’investigació del col·lectiu.

Amb el temps, OVQ s’ha especialitzat dins del sector cultural i creatiu en projectes editorials, expositius, gràfics, videogràfics i en format web, així com en la realització de documentals per a la televisió i el comissariat d’exposicions. Col·laborem activament amb el GRECS (Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials)de la Universitat de Barcelona i amb el Grup de Recerca Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia