dimarts, 22 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
Anul·lada a Paris una subhasta d’un ‘botí de guerra’ del Berghof, el refugi de Hitler als Alps

Redacció.-15/04/2014.-La casa de subhastes Vermot de Pas de París ha decidIt anul·lar una subhasta d’objectes recollits del Berghof, refugi alpí d’Adolf Hitler, el 5 de maig de 1945 per soldats de la 2ona Divisió Blindada francesa Lecrerc. Entre la quarentena d’objectes trets a subhasta el 26 d'abril hi havia un cofre amb l’esvàstica que Hitler va rebre com a regal d’aniversari, un passaport de Göering, coberts de cuina, llibres, manuscrits, baionetes, rellotges d’aviador, fotografies i un manuscrit cal·ligrafiat de Franco a Göèring, entre d’altres, afirma la casa de subhastes.

"No era el nostre objectiu provocar un escàndol", ha dir Laudine del Pas, co-director de la casa a Associated Press. "La subhasta formava part de la responsabilitat de recordar i en cap cas de crear polèmica”. La portaveu ha admès que la subhasta ha estat cancel·lada per la "pressió política" i després de rebre trucades telefòniques i correus electrònics " insultants ".

El ministre de Cultura, Aurelie Filippetti, va enviar dilluns una carta a l’autoritat francesa de les subhastes qualificant la venda com a "moralment reprovable" i demanant la seva cancel·lació. També va recordar la prohibició oficial existent a França d’exposar en públic objectes vinculats a la ideologia nazi .

La caixa de fusta coberta de esvàstica, que Hitler va rebre com a regal d'aniversari , compta amb una inscripció sobre la importància dels camins per a un imperi . Lleugerament més gran que una caixa de sabates , s'esperava vendre per més de 3.000 euros (4.100 dòlars).

L’associació més coneguda de jueus francesos, CRIF , va denunciar la venda per "danyar la memòria de les víctimes de la barbàrie nazi ". En un comunicat, CRIF, va dir que la negociació d'aquest tipus d'objectes els dóna " valor simbòlic poc saludable que transmet cinisme i una forma de indecència moral ".

Quatre persones, entre elles els exsoldats francesos o familiars seus, havien posat els objectes per a la venda va dir De Pas, insistint que cap dels articles havien estat utilitzats com a eines de propaganda. S'esperava que una part dels guanys anava destinada a l’associació de deportats d’Auschwitz (UDA).