dimarts, 15 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
ERC demana per via judicial a Espanya i Alemanya els documents de la mort de Companys

Redacció.-15/04/2014.-El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha anunciat que el seu partit demanarà a l'Argentina a la jutge que investiga els crims del franquisme que enviï un exhort als governs espanyol i alemany perquè facilitin tots els documents " sobre la detenció , tortura i assassinat del president de la Generalitat Lluís Companys " .

En la petició també es cita a la magistrada que es traslladi a Barcelona per prendre declaració a les persones que vulguin presentar-se com testimonis, per tal que pugui veure la magnitud de la demanda , molt assumida en la societat catalana per haver estat Companys el president de Catalunya " , ha comentat.

Segons el diputat d'ERC Joan Tardà , el seu partit intensifica el procés perquè , després que l'actual Govern espanyol hagi modificat lleis per no aplicar el principi de justícia universal , ha dit , "veiem com el model espanyol d'impunitat continua ferm i és una excepció en el context de països democràtics que en el passat van patir dictadures" , ha continuat .

Al seu entendre, deixar d'aplicar el principi de justícia universal " dinamita la ' Marca Espanya ' , ja que el model d'impunitat converteix l'Estat espanyol en refugi de torturadors " i de governants que hagin comès crims contra la humanitat .

Tardà ha expressat el seu desig que "a la futura república catalana" prevalgui "l'objectiu de refer el principi de justícia universal , i que la constitució " d'aquesta república "sigui un instrument en favor dels drets humans " .