dilluns, 14 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
Edmon Gimeno, el seu últim testimoni: ‘Potser no sortirem vius, però vosaltres no guanyareu la batalla’

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-14/04/2014.-Supervivent dels camps nazis de Buchenwald, Mittelbau-Dora i Bergen Belsen, Edmon Gimeno era un dels últims testimonis de l’horror a Catalunya i Espanya. Va morir de forma inesperada a principis del mes de gener als 90 anys d’edat. Setmanes abans, el 19 d’octubre de 2013, va assistir a un acte de commemoració del 75è aniversari de la batalla de l’Ebre celebrat a Gandesa (Terra Alta).

En el torn de preguntes va prendre la paraula i va deixar testimoni de la seva vida com a deportat. Problablement fou la última ocasió que va intervenir en públic i Diari de Guerra ho va enregistrar.

Gimeno, que es definia com a pacifista, recorda una escena d’esperança viscuda a Buchenwald, quan els presos estaven “esclavitzats, exhausts i moribunds sota les pallises i insultats dels kapos” . Sonaven les alarmes aèries a causa de l’arribada de bombardeis aliats, i presos i guardes de les SS es posaven a terra. “Vèiem allò i pensàvem: No estem sols, potser no sortirem vius però vosaltres no guanyareu la batalla. Allò ens donava un instant d’esperança”.