dilluns, 14 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
14 d'abril de 1931-14 d'abril de 2014: Madrid marxarà avui per la III República

Agencias.-14/04/2014.-Una manifestació recorrerà aquest dilluns al centre de Madrid per commemorar el 14 d'abril de 1931 i reivindicar la proclamació de la III República davant el que consideren un "esgotament del règim de la Transició" i com forma de "tornar la il·lusió i l'esperança al carrer" . La marxa ha estat convocada per la Junta Estatal Republicana , associació cívica en la qual estan integrades més d'un centenar d'entitats com ateneus, cercles, associacions de la Memòria i la Unitat Cívica per la República, a més de formacions polítiques com Esquerra Unida o el PCE. Sortirà a les 19.00 hores de la plaça de Cibeles i discorrerà fins a la plaça de Sol.

Els convocants creuen que les Marxes de la Dignitat del passat 22M van suposar "un punt d'inflexió" com a inici d'un moviment que "ha de desembocar " en un procés constituent republicà i federal , "davant l'esgotament del règim sortit de la Transició " . Segons la seva opinió, això ho representa el " bipartidisme caduc " que encarnen PP i PSOE , " esquitxat per la corrupció i en la cúspide es troba la Corona , també afectada per greus escàndols " .

Segons adverteixen, el Govern de Mariano Rajoy "ha acabat d'aclarir tots els dubtes " que pogués albergar la ciutadania i camina cap a " una justícia encara més precària, amb la volta a la mordassa i la repressió per als discrepants" . " Necessiten un model així per imposar un 'capitalisme salvatge', amb una exclusió social que cada dia afecta més i més milions d'espanyols" , denuncien .

Una nova constitució
Segons la seva opinió, la presència de banderes republicanes en les mobilitzacions socials dels últims mesos reflecteixen " malestar davant la retallada de drets i llibertats" i "una creixent presa de consciència col·lectiva sobre la necessitat de canviar el curs de la història i iniciar un camí que condueixi a una nova Constitució " .

"Per als responsables de la JER davant l'esgotament del règim de la Transició, amb la reivindicació d'un procés constituent federal i republicà, amb el record emotiu del 14 d'abril de 1931, i tot el que va suposar per a les demandes de justícia i llibertat dels pobles , cridem als ciutadans i ciutadanes a participar en aquesta manifestació" , animen.