diumenge, 13 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
ERC ret homenatge al veterà de 94 anys Joan Ferré a la Cota 705 de la serra de Pàndols

Diari de Guerra (A.Caralt).-13/04/2014.- La federació d'ERC a les Terres de l'Ebre va retre ahir a la cota 705 de la serra de Pàndols un merescut homenatge a Joan Ferré, secretari general de les Joventuts d'ERC - Estat Català de Tortosa el 1936, voluntari de la Columna Macià-Companys amb 17 anys i combatent a la batalla de l'Ebre amb les tropes del comandant Tagüeña.

Amb una salut de ferro i una lucidesa extraordinària pels seus prop de 94 anys, Ferré va presidir una ofrena floral al mur memorial de l'espai històric, víctima d'un atac anònim que va provocar la destrucció de tres de les vuit plaques existents en record a les forces republicanes.

A l'hora acordada, les sis de la tarda, Ferré esperava assegut en un cantó de l'esplanada de l'espai l'arribada de tots els assistents, bàsicament militants republicans de les Terres de l'Ebre, entre ells alguns alcaldes ebrencs.

El jove Àlex de la Guia, portaveu de les joventuts d'ERC, i el president de la federació del partit a l'Ebre, Gervasi Aspa, van ser els escollits per intervenir abans i després del supervivent, assegut, aquest cop, en una cadira de fusta davant del monument de la Pau erigit pels biberons.

Ferré, amb fermesa, recordà les vivències d'aquell temps, amb lloances al cap de l'Exèrcit Republicà, Vicente Rojo, i la seva estratègia d'ofensives arreu del territori estatal. «El planejament de la batalla de l'Ebre va ser genial. El general Rojo és una eminència militar no prou reconeguda», insistí. 'Va ser un èxit' Al parer seu, la batalla de l'Ebre fou un èxit per a la República perquè va aconseguir el seu objectiu, «allargar la Guerra Civil i  concentrar el front de guerra a l'espera de l'inici d'una guerra europea», una esperança que el vergonyós Pacte de Munic entre les forces de l'Eix i als temerosos aliats va esvair. Això i l'abassegadora superioritat militar de Franco mentre molt material soviètic quedava retingut a la frontera francesa. «Vam fer el que vam poder», va resumir modest.

Aspa agafà la paraula i aclarí que a banda d'homenatjar a Ferré i a tots els soldats del bàndol republicà, fossin o no del partit i tinguessis més o menys edat; l'acte d'ahir també volia repudiar amb l'entrega d'una ofrena floral «l'atac falangista que no fa gaires setmanes va patir aquest espai». '

'A disposició del partit'

Després de deixar les flors en un mur memorial mutilat, els presents van cantar l'himne de Catalunya. El jove de la Guia no podia evitar una llàgrima mentre Ferré oferia la salutació republicana. «Estic a disposició del partit, sempre hi he estat i hi estaré. Si em necessiteu, aquí estic!», confessà al president de la federació. «I espero veure una Catalunya lliure, amb els meus ulls», tancà el veterà.