diumenge, 13 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
Reportatge: 'Els passos perduts de la Setmana Santa de Tortosa'

Diari de Guerra (A.Caralt).-13/04/2014.-"Tota la ciutat és una gran foguera!. En poques hores, la massa gegantina dels edificis es convertí en un fornal». Així relata el que va viure l’escriptor Joan Cid i Mulet la nit del 31 de juliol de 1936 a Tortosa. Elements forasters de la CNT-FAI van cremar la immensa majoria de temples de la ciutat, entre elles l’església dels Dolors, situada al carrer Montcada, al nucli antic de Tortosa. L’església custodiava, entre d’altres objectes, les imatges dels deu passos de Setmana Santa, a excepció del Crist de la Puríssima. «Tots van cremar, no es va poder recuperar res», lamenta ael portaveu de l’Agrupació de Confraries, Josep Baubí.

Una exposició fotogràfica recorda ara les imatges dels passos perduts, una desena. La mostra es podrà veure durant aquests dies de Setmana Santa al primer pis del magnífic Centre d’Interpretació que gestiona l’agrupació. Es tracta d’imatges en blanc i negre de Ramón Borell facilitades per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre.

Baubí precisa que la majoria de passos dataven de principis del segle XX i bona part havien estat creats a l’estudi tortosí dels germans Antoni i Ramón Cerveto i Josep Maria Beltri. «Les imatges estaven dipositades a l’església dels Dolors perquè la confraria dels Dolors era, precisament, qui organitzava la processó de la Passió de Diumenge de Rams», apunta el portaveu.

Després de la guerra, i amb el pas dels anys, la gran majoria de les escenes es van recuperar amb una excepció, l’escena del Sant Sopar. «Estava formada per 13 figures i probablement el cost per a fer-lo de nou hauria estat molt elevat».

La resta, amb lleugeres modificacions, tornaran a sortir demà en una nova processó de la Passió. Quatre passos daten dels anys immediatament posteriors a la guerra civil, però altres de finals de la dècada del 40, dels anys 50 i d’època recent, fins i tot. «Això demostra que la crema de les imatges va suposar un cop molt dur per la Setmana Santa de la ciutat», sentencia Baubí.

Avui, els flamants nous passos de la Setmana Santa descansen al Centre d’Interpretació situat a l’església de Sant Antoni, a molts pocs metres de les runes del temple dels Dolors. La de Sant Antoni no fou cremada però si saquejada i cremats els seus objectes.