dimecres, 10 d'agost de 2011 Tornar a les notícies
Nagasaki urgeix a posar fi a la dependència nuclear

Agències.-10/08/2011.-La ciutat de Nagasaki ha commemorat el 66 aniversari del bombardeig atòmic nord-americà que va segar la vida de manera instantània de prop de 75.000 persones, una xifra que s'eleva a les 150.000 persones entre morts i ferits. Estats Units va enviar per primera vegada a la cerimònia a un representant oficial.

A les 11.02 hora local (2.02 GMT), el moment en que la bomba atòmica 'Fat Man' va esclatar a uns 500 metres sobre Nagasaki, les campanes han recordat al Parc de la Pau d'aquesta ciutat a les víctimes del segon atac nuclear de la història, tres dies després de la comès a Hiroshima.
A més de l'encarregat de negocis de l'ambaixada nord-americana al Japó, James P. Zumwalt, a la cerimònia van assistir el primer ministre nipó, Naoto Kan, i representants d'altres 45 països.

L'alcalde de Nagasaki, Tomihisa Taue, es va referir en la seva Declaració per la Pau a l'accident a la central nuclear de Fukushima i es va referir a la incredulitat que li va produir que tingués lloc en un país el compromís ha estat "no més hibakusha" ( com es coneix al Japó a les víctimes de la bomba atòmica). "Per què aquesta nació que ha lluitat durant tant de temps per les víctimes de la bomba, una vegada més viu amb por a la radiació?" va dir Taue. "Ha arribat el moment de parlar a fons sobre quin tipus de societat volem i prendre una decisió", va destacar. "No importa quant ens porti, cal promoure el desenvolupament de les energies renovables en lloc de l'energia nuclear per convertir-nos en una societat amb una base energètica més segura", sentencià Taue a l'ombra de la famosa estàtua per la pau esculpida per Seibou Kitamura.

Prop de 41.000 supervivents

L'alcalde també va demanar la fi de la proliferació nuclear als països posseïdors d'armes nuclears i va instar el Govern japonès a esforçar-se per promoure aquest objectiu i aplicar mesures d'alleujament que es corresponguin amb la realitat dels supervivents de la bomba atòmica, molts d'ells ancians. El nombre de supervivents de la bomba atòmica reconeguts oficialment per la ciutat era el passat març de 40.908, amb una edat mitjana de 76,8 anys.

El primer ministre nipó va defensar, igual que fa tres dies a la cerimònia que va commemorar el bombardeig atòmic d'Hiroshima, reduir la dependència del Japó de l'energia nuclear després de la crisi en Fukushima i investigar a fons les causes de l'accident a la central després del terratrèmol del 11 de març.

Kan va tornar a defensar en el seu discurs els tres principis no nuclears del Japó (no posseir, produir o introduir armes atòmiques al país), i alhora va destacar el compromís de la nació asiàtica per liderar els debats globals que busquen acabar amb la proliferació nuclear .

Estats Units va enviar com el seu primer representant a la commemoració, a James P. Zumwalt, que va dir en un comunicat que el president Barack Obama espera treballar amb el Japó cap al seu objectiu de "crear un món sense armes nuclears", un compromís que Tòquio ha fet en repetides ocasions des de la guerra.

Més informació a la galeria de vídeos on es pot visualitzar la noticia d'Euronews sobre l'acte central de commemoració del 66 aniversari del bombardeig