Galeria de videos
Entrevista a Esteve Riambau, comissari de la mostra sobre cinema i guerra civil a la Filmoteca

27/06/2012.-La Filmoteca de Catalunya tanca el proper dissabte, 30 de juny, l'excel·lent i reveladora exposició sobre el cinema i la guerra civil. 'Imatges Confrontades: La guerra civil i el cinema' posa de relleu el paper decisiu que el cinema va jugar respecte a aquell conflicte fratricida,"com a eina d’intervenció política i com a instrument de lleure i també com a vehicle per reconstruir i recuperar la memòria", informa la filmoteca. La ficció i també el documental han posat imatges a diverses memòries evocades des de òptiques contraposades de vencedors i vençuts, sense oblidar les mirades estrangeres, s'afegeix.

12/05/2012.-Southampton celebra el 75è aniversari de l'èxode de 4.000 nens bascos el 1937

12/05/2012.-Uns 30 supervivents dels 4.000 nens bascos que van abandonar Espanya el 1937 amb rumb a Southampton fugint del terror de la guerra civil han participat aquest cap de setmana en els actes de commemoració del 75 aniversari del viatge celebrats a la ciutat costanera britànica. D'ells, 10 han viatjat des d'Espanya i la resta, des de diferents punts del Regne Unit. El 23 de maig de 1937, va partir de la localitat basca de Santurce el vaixell de vapor 'Havana' amb prop de 4.000 nens, que tenia entre 5 i 16 anys, fugint dels combats de la guerra civil espanyola. Va ser el major contingent de refugiats rebut mai al Regne Unit, i està considerat un dels majors èxodes infantils de la història.

08/03/2012.-El compositor i excombatent Joaquim Soms recorda com va fundar la banda de música de la 33 Divisió republicana al front de Guadalajara

Joaquim Soms, compositor i ex combatent a la 33 Divisió republicana desplegada al front de Guadalajara al 1937-38, recorda com va fundar la banda de música de la unitat i l'estrena del seu sardana 'Catalans a l'Alcarria'. Copyright Foro por la Memòria de Guadalajara

22/11/2011.-Tràiler oficial del documental 'La batalla de Villarreal', obra de l'associació Sancho de Beurko

El mes de setembre de 2009 es van rodar les dramatitzacions del documental 'La batalla de Villarreal' amb un gran desplegament de mitjans entre els quals cal citar a 20 actors experts en la recreació d'escenes de combat, 1 camió, 3 metralladores, 2 morters, 15 fusells , pistoles, uniformes, caixes i diversos estris. Es va rodar en escenaris naturals en localitzacions de Zurbano, Urrunaga, pineda de Larrabea, Nafarrate i pantà de Santa Engracia davant l'atenta mirada del públic que es va anar congregant en el set de rodatge. El documental és obra de l'associació per a l'estudi de la guerra civil a Euskadi 'Sancho de Beurko'. El documental es presenta el 26 de novembre de 2011 a Legutiano-antiga Vila-real-, província d'Àlaba.

Tràiler de 'La Voz Dormida', de Benito Zambrano, ambientada en els primers anys de postguerra

La Voz Dormida és una adaptació de la novel.la homònima de Dulce Chacón dirigida per Benito Zambrano i protagonitzada per Inma Cuesta, Maria Lleó, Marc Clotet i Daniel Holguín. Ambientada en els terribles anys que van seguir al fi de la guerra civil espanyola, la pel·lícula narra la commovedora història de dues germanes, una d'elles a la presó, i els homes que estimen, ara convertits en guerrillers clandestins. Benito Zambrano (Lebrija, 1962) va ser una de les grans sorpreses del cinema espanyol gràcies a la seva opera prima, Solas (1999), film que va obtenir guardons en diversos festivals internacionals: a la secció "Panorama" del Festival de Berlín, el premi FIPRESCI al Festival de Brussel i guardons a Cartagena, l'Havana i Tòquio, a més, el film es va fer amb cinc premis Goya, set del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics i el Fotogramas de Plata. Posteriorment, Zambrano ha dirigit la sèrie televisiva Padre Coraje (2002) i el film Habana Blues (2005).

La pel·lícula competeix en la secció del festival internacional de cinema de Sant Sebastià, que se celebra entre el 16 i el 24 de setembre.

Tràiler de 'Las Olas', d'Alberto Morais, guanyador del Festival Internacional de Cinema de Moscou 2011

Olivo Films .- 5/07/2011.- El film "Las Olas" d'Alberto Morais ha guanyat el Premi Sant Jordi d'Or a la millor pel.lícula i el Sant Jordi al millor actor en la secció competitiva del 33 Festival de Cinema de Moscou. I a més, es fa amb el Premi Internacional de la Crítica (FIPRESCI) dins del mateix festival.

Alberto Morais va recollir aquest cap de setmana a Moscou el Premi Sant Jordi d'Or a la millor pel.lícula durant la Cerimònia de Cloenda del 33 Festival de Cinema de Moscou, lliurat de mans de Geraldine Chaplin (presidenta del jurat del festival ). Ella va agrair en aquest moment el director premiat per "haver-nos recordat amb tanta emoció i tanta sobrietat el bonic que pot ser el cinema". "Las Olas" competia pel trofeu amb 16 pel lícules de diferents nacionalitats. Morais va recollir en nom de Carlos Álvarez-Nóvoa el premi al millor actor, i el va dedicar en el seu nom a "tots els republicans que van haver de fugir d'Espanya fins a França".

A més, la pel.lícula "Las Olas" va rebre el Premi Internacional de la Crítica (FIPRESCI), concedit per una comissió de crítics que atorguen aquest premi a una pel.lícula de cada festival de cinema de classe A (Cannes, Venècia, Locarno, Berlin, Moscou , Karlovy Vary ...)

El seu director, Alberto Morais, va dedicar el premi a "els cineastes dels que ha après tant", i va tenir un record especial per a Europa i "els joves que estan patint la crisi com a Grècia ia Espanya".