Galeria de videos Guerra Civil a Catalunya
< Anterior12
06/10/2013.-En memòria dels desapareguts a la batalla de l'Ebre, al Memorial de les Camposines. Vídeo de Diari de Guerra.

El 28 de setembre de 2013, uns 200 familiars van assistir a l'acte homenatge als combatents desapareguts a la batalla de l'Ebre. La Generalitat va inaugurar al Memorial de les Camposines (La Fatarella, antic front de la batalla de l'Ebre) una placa amb els noms de 40 soldats. Amb aquests, el memorial ha inscrit els noms de 1.264 combatents morts en combat. Els familiars van poder plorar la seva absència 75 anys després. 

30/09/2013.-El president de la AABI, Vicente González, al Poble Vell Corbera d'Ebre #75batallaEbre

Diari de Guerra TV.-Intervenció del president de l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals (AABI), Vicente González, en l'homenatge als brigadistes britànics celebrat el 24 de setembre de 2013 a l'església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d'Ebre (front de la batalla de l'Ebre). L'homenatge va ser organitzar per la International Brigade Memorial Trust (IBMT), entitat britanica que vetlla per la memòria dels voluntaris Internacionals.

17/03/2013.-Vídeo-noticia acte commemoració del 75 aniversari dels pitjors bombardejos sobre Barcelona

Vídeo-notícia de l'Ajuntament de Barcelona sobre l'acte de commemoració del 75è aniversari dels pitjors bombardeigs sobre Barcelona celebrat aquest migdia a la Gran Via de les Corts Catalanes

04/10/2012.-Nou ajuntaments catalans reclamen 4.000 documents municipals confiscats pel franquisme

Nou ajuntaments catalans emprendran una acció conjunta promoguda per la Comissió de la Dignitat per reclamar la restitució de la documentació de les corporacions que encara es troba a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. Es tracta de més de quatre mil documents requisats entre el 1938 i el 1939.
Es tracta dels ajuntaments de Barcelona (que té 1.100 documents retinguts), Igualada, Moià, Reus, Tarragona, Sort, Valls, Vic i Sant Joan Les Fonts; tot i que també s'han detectat documents de Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià i Vilanova i la Geltrú, que podrien sumar-se a la iniciativa.

En el cas de Barcelona, entre el 1938 i el 1939 es van requisar documents com ara plànols dels desperfectes causats pels bombardejos de la Guerra Civil, actes de la Comissió d'Urbanisme o documentació relacionada amb el proveïment de queviures, que pertanyen a l'Ajuntament però que encara es troben a l'Arxiu de Salamanca.

El cas de Barcelona no és aïllat i altres ajuntaments catalans més tenen documentació municipal retinguda a Salamanca, juntament amb la d'entitats i particulars. L'Ajuntament de Tarragona és el que hi té més documentació, en concret 2.100 folis.

Per aquest motiu, aquest matí s'han reunit representants dels nou ajuntaments amb la Comissió de la Dignitat per signar una declaració on es reclama conjuntament al Ministeri de Cultura la restitució d'aquesta part dels seus arxius municipals
. El text demana al Departament de Cultura de la Generalitat que porti la qüestió a la propera comissió mixta Estat-Generalitat i s'adverteix que, en cas que sigui necessari, s'emprendran accions judicials per recuperar aquesta documentació, ja que hi ha una "voluntat decidida de reclamar per tots els mitjans polítics i jurídics el dret inalienable de recuperar els documents del propi arxiu". La declaració conclou que "l'acte de retenció és un atac contra l'autonomia municipal i el dret de gestionar els fons documentals del propi arxiu municipal".

El tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha afirmat que la ciutat de Barcelona es posarà "al servei de tots els municipis de Catalunya", ja que es tracta "d'una qüestió de dignitat".

El cas de Gandesa

En un inici, la declaració havia de ser signada per un desè ajuntament, el de Gandesa, capital de la Terra Alta. Tanmateix, ahir la Generalitat va informar a la Comissió de la Dignitat que el document confiscat pel franquisme a aquest ajuntament ja havia estat retornat. Es tracta d'un únic document, ha informat l'alcalde, Carles Luz, a Diari de Guerra.

Durant l'acte celebrat avui, la Comissió de la Dignitat ha recordat que hi ha 300 lligalls amb documentació d'entitats privades i particulars que estaven preparats per ser retornats just abans del canvi de govern i que encara es troben a Salamanca.

29/06/2012.-Tràiler del curtmetratge Gotas de Agua, guanyador de la II Muestra de Cortometrajes de la Guerra Civil de Abánades

El curtmetratge ebrenc Gotas de Agua(2011), dirigit per l’ampostí Jaume Moya, ha estat l’obra guanyadora de la II Muestra de Cortometrajes de la Guerra Civil celebrat a Abánades, petit poble de la província Guadalajara. El festival forma part de la jornades de promoció històrica celebrat en aquest municipi el segon cap de setmana de juny. Al concurs s’hi van presentar un total de vuit curtmetratges.

Escenari de la Batalla de l'Ebre
L’obra guanyadora és un curtmetratge que acosta els fets de la Batalla de l'Ebre als més joves i als més grans. Es va presentar l'any passat
a Amposta i es van fer diferents projeccions per les Terres de l'Ebre. La pel·lícula és un treball final universitari realitzat per cinc estudiants (Rubén Molina, Irene Oriach, Elena Prat, Eli Vida i Jaume Moya). Va ser realitzat per més de 50 col·laboradors. Al repartiment podem trobar a Xavi Lite, Marc Selva, Marc Barberà, David Anguera, Juan Molano, entre altres. La banda sonora és obra del músic Tomàs Simón d'Amposta. El curtmetratge va ser rodat al Pont Penjant d'Amposta, al Poble Vell de Corbera d'Ebre, a la Cota 705 i a Miravet, entre d'altres.

Gotas de Agua explica la historia de Joanet i Toni, dos joves soldats de la Lleva del Biberó allistats per combatre a la última gran batalla republicana, la Batalla de l’Ebre. Formen part d’un grup de soldats republicans que haurà de recórrer les terres del sud de Catalunya per reforçar posicions. Les inclemències i crueltat de la guerra fan que Joanet prengui la decisió de canviar de bàndol. Al seu camí apareix Íber, un home misteriós que canviarà el seu destí.

07/06/2012.-El col·leccionista d´Arbeca (Lleida) mostra a TV3 el seu arsenal de la guerra civil i la segona guerra mundial

07/06/2012.-La col·lecció d'Aubach està formada per vehicles militars de la Segona Guerra Mundial en perfecte estat (ambulàncies, vehicles de transport de tropes i tancs) i també desenes d'objectes de la Guerra Civil espanyola en un altre espai que va estar obert al públic uns mesos fa anys. La col·lecció de la Guerra Civil inclou la recreació d'un lloc de comandament franquista i d'un altre de republicà. Les peces s'emmagatzemen en un edifici que simula un castell en homenatge a la 45 divisió de l'Exèrcit dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial.