Coll d'Ares El camí de l'Alícia Bookmark and Share
Fonts consultades
- Direcció General de la Memòria Democràtica
- 'Breu Història de la Guerra Civil a Catalunya' dirigit per Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villaroya (Edicions 62)
- Informació pròpia diarideguerra.com

El coll d’Ares, un espectacular coll de muntanya pirinenc situat a la carretera entre la comarca catalana del Ripollès i el petit poble francès de Prats de Molló fou un dels nombrosos pasos utilitzats pels exiliats per abandonar Espanya les primeres setmanes de 1939. Una de les incontables families que van creuar el coll a peu fou la familia Garcia, originària del muncipi aragonés de Montsó, que van ser immortalitzats en una famosa fotogràfia realitzada per un fotògraf de la revista francesa L’Illustration. Una escultura de dos membres de la família, la petita Alicia -amb una cama amputada- i el seu pare es va convertir en el monument escultòric a l’exili construit al municipi de La Vajol, a la comarca de l’Alt Emportdà.

Al setembre de 2002, l’associació de recuperació de la memòria de l’exili ‘Prats Endavant’ aixecà un monòlit dalt del coll d’Ares amb una petita placa commemorativa. Quatre anys més tard, la matexa entitat instal·là un plafó explicatiu assenyalant el coll d’Ares com un dels camins de la retirada utilitzats pels espanyols.

Al plafó s’hi pot llegir textualment: ‘Aquest camí fou emprat a principi de l’any 1939 al final de la guerra civil espanyola per milers d’homes i de dones que fugien els horrors de la guerra i la repressió franquista. Deixaven darrere seu llur terra estimada i tot llur passat’.