El coll de Banyuls Camí de França Bookmark and Share
Fonts consultades
- Direcció General de la Memòria Democràtica
- Informació pròpia diarideguerra.com

El coll fronterer de Banyuls, entre la comarca catalana de l’Alt Empordà i França, fou un dels nombrosos passos utilitzats pels exiliats civils per a fugir de les tropes franquistes i creuar la frontera francesa. Els petits pobles d’Espolla i Rabós van ser punts de partida per a les fileres de refugiats exhausts que van creuar la frontera a través d’aquest pas.

Actualment, s’alça a dalt del coll de Banyuls un plafó explicatiu del Memorial Democràtic de la Generalitat a més d’un monòlit aixecat per les autoritats franceses on es recorda que després de la crida a les resistència per part del general De Gaulle al 1940, nombrosos evadits francesos van creuar el coll de Banyuls per unir-se a la resistència contra la dominació nazi.

Des de Catalunya, es pot accedir al coll de Banyuls a través del poble d’Espolla per una carretera asfaltada revirada i estreta però en bon estat de conservació. L’accés a Banyuls està senyalitzat correctament des del mateix poble d’Espolla. La panoràmica des de dalt del coll sobre el tram oriental dels Pirineus és excel·lent.