Companys al Coll de Manrella El camí de l’exili del president Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Malgrat no haver estat habilitat per les autoritats franceses, el Coll de Manrella (710 metres d’alçada) va ser un dels llocs de pas que van fer servir els centenars de refugiats que el febrer de 1939 van passar per Agullana. Quan arribaven al veïnat francès de les Illes, la majoria eren conduïts cap al Voló i després traslladats a peu cap als camps de concentració que s’obriren a les platges del Rosselló o bé en tren cap al centre de França.

El 1981 es va triar aquest lloc per erigir-hi un monument commemoratiu a Lluís Companys Jover (El Tarrós -Lleida-, 21 de juny de 1882 -Barcelona, 15 d’octubre de 1940), president de la Generalitat de Catalunya, que fou executat pel règim franquista amb l’ajut de la Gestapo (policia política nazi) i el govern francès de Vichy.

El monument, obra de l’arquitecte S.Boix i el picapedrer Lamas, commemora el pas cap a l’exili de la delegació del Govern català el dia 5 de febrer de 1939 pel Coll de Lli, proper al Coll de Manrella. Des de 1981 s’organitza un homenatge anual a Lluís Companys el diumenge més proper als 15 d’octubre, data del seu afusellament al castell de Montjuïc de Barcelona.

El monument en forma de piràmide està presidit per un text escrit sobre la pedra amb les següents paraules: ‘Pau Picasso i Pau Casals coincidiren que aquest era el lloc per el temple de la pau en homenatge a Lluís Companys i a tots els que estimen la llibertat’.

El monument està ubicat dalt del coll accessible a través d’una carretera asfaltada que neix abans d’arribar al poble de la Vajol. En la vessant francesa la carretera es converteix en una pista forestal que descendeix fins a les Illes. La bandera republicana pintada sobre una roca indica que aquell fou un camí de l’exili.

L’expresident Pujol celebrà el 50è aniversari de l’exili al coll de Manrella


En un acte que va reunir prop de 2.000 persones, el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol va presidir el 5 de febrer de 1989 el 50è aniversari de l’exili del president de la Generalitat republicana, Lluís Companys. Davant del monument al president Companys al coll de Manrella, Pujol qualificà l’homenatge “d’acte pedagògic de conciliació i superació’ i recordà les paraules de Companys segons les quals “Catalunya era dels nacionalistes abans que res’. A l’acte hi van participar, entre d’altres, el conseller d’Indústria, Macià Alavedra, que als 4 anys d’edat creuà el coll de Manrella seguint els seus pares a l’exili. Finalitzat el parlament, el president va recórrer a peu la pista forestal fins als poble francès de les Illes. Un cop allí entrà a l’Hostal dels Trabucaires on Companys va demanar una truita a la francesa com a únic plat perquè no tenia diners. Pujol va demanar el mateix menú.