El monument de la batalla de l’Ebre Franco a Tortosa Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

La ciutat de Tortosa, capital de la regió de les Terres de l’Ebre, conserva el monument franquista més gran de Catalunya. Fou construït pel règim dictatorial l’any 1966 i inaugurat pel mateix dictador el 21 de juny d’aquell mateix any.

El monument està situat al mig del riu Ebre, al seu pas pel nucli antic de la ciutat, sobre la base de l’antic pont de la Cinta. Aquest pont, que no ha estat reconstruït, fou destruït durant la retirada de les tropes republicanes a l’abril de 1938 per impedir el pas de les tropes franquistes a la riba esquerra de l’Ebre.

Construït en ferro forjat i amb una alçada de 45 metres, el monument està format per dues estructures verticals en forma d’estilitzada piràmide d’alçades diferents. La primera estructura està coronada per una àguila de grans dimensions que amb les urpes sosté el "Víctor de Franco", l’anagrama personal del dictador que fou retirat del monument als anys 80 del segle XX, un cop assolida la democràcia.

La segona estructura, de majors dimensions, està esgarrada a la seva base per orificis de metralla, els quals es van transformant progressivament en ciris i creus. La piràmide és coronada per la figura d'un combatent que mostra al cel un llumí, com si es tractés d'un far. A la part posterior, mirant simbòlicament a la serra de Pàndols i de Cavalls, s'hi disposa una creu llatina en record als caiguts a la batalla de l'Ebre. A la base de l’escultura s’hi incrustaven les següents inscripcions: "Al Caudillo de la Cruzada y la Paz de España" i "A los combatientes que hallaron la gloria en la Batalla del Ebro". La primera inscripció fou retirada els anys 80.

El monument fou encarregat per commemorar el 25è aniversari de la Batalla de l’Ebre per iniciativa del Consejo Provincial del Movimiento l’any 1962. Les obres es perllongaren 2 anys i el seu cost va ser de 4,5 milions de pessetes. Fou finançat a base de subvencions i donatius de la Diputació Provincial, ajuntaments i col·lectius particulars.

L’any 2008, l’Ajuntament de Tortosa decidí retirar les plaques col·locades en un carrer al costat del monument que recordaven la inauguració del monument però per a diversos col·lectius i partits politics aquests gestos han estat clarament insuficients. Des de la restauració de la democràcia han sorgit moviments reclamant la retirada física del monument. L’any 2010, una entitat popular organitzà una recollida de signatures per a retirar el monument i en va recollir més de 2.000, la meitat de veïns de la ciutat. A finals d’aquell any, el plenari de l’Ajuntament de Tortosa va discutir una moció popular impulsada per l’entitat popular, el Casal Popular Panxampla, que sol·licitva la retirada del monument i el canvi dels noms d’un institut i un barri de la ciutat per la inequívoca vinculació a referents franquistes. La moció va ser rebutjada per la majoria dels vots de Convergència i Unió -al govern local- i el Partit Popular.

L’autor
L’autor del monument és l’escultor Lluís Maria Saumells i Panadès (Gironella, Berguedà 1915 –Tarragona, 9 de juny de 1999). Saumells fou nomenat el 1954 director de l'Escola-taller d'Art de Tarragona, on exercí una important tasca docent, al temps que exposava a l'Estat espanyol i a l'estranger la seva obra. Obtingué, entre d'altres, els premis Sant Jordi (1958) de la diputació de Barcelona i el Ciutat de Barcelona (1970) d'escultura.