Església de Sant Antoni Cremada i seu dels Passos Bookmark and Share
Fonts consultades
- ‘La guerra civil i la revolució a Tortosa 1936-1939’, de Joan Cid i Mulet
- Informació pròpia diarideguerra.com

Ubicada al carrer Montcada del nucli antic de Tortosa, l'antiga església de Sant Antoni Abat es va convertir en la seu del centre d'interpretació de la Setmana Santa de la ciutat. Aquest temple fou profanat, cremat i destruït la nit del 31 de juliol de 1936 en el marc d'un episodi generalitzat de crema d'esglésies i convents a la ciutat.

Persones d'ideologia anarcosindicalista van profanar i destruir l'església, incloent el seu mobiliari litúrgic i el valuós arxiu gremial, i el pas de Setmana Santa del pas de l'Oració a l'Hort, obrat per Ramon Cerveto i Josep Maria Beltri.

Regions Devastades
Durant la postguerra, el gremi es va recuperar i en dos anys el nou pas, obra de l'escultor tortosí Carles Riba, va sortir en processó. La voluntat era, també, restaurar l'església al culte, però l'interès del bisbe per bastir el nou seminari ho impedí, s'assegura en la informació oficial de l'Ajuntament de Tortosa sobre el centre d'interpretació. Tot i això, i durant bastants anys, davant del temple es van continuar celebrant actes tradicionals de la festa patronal. L'edifici fou utilitzat com a taller de fusteria i magatzem de la Dirección General de Regiones Devastadas i temps després fou magatzem dels Passos de la processó.

Als anys 90 del segle XX, l'estat ruïnós de l'edifici va impedir més el seu ús com a magatzem. L'any 2009, el Bisbat de Tortosa i l'Ajuntament van acordar erigir després de rehabilitar l'espai un centre d'interpretació on exposar de manera permanent la desena de Passos de la ciutat, la majoria construïts durant la postguerra i obra dels escultors Innocenci Soriano i Enric Monjo. L'obra de rehabilitació va finalitzara l'abril de 2011 amb un cost proper al milió d'euros. Els treballs van incloure la col·locació d'una coberta de fusta i el reforçament dels murs, pilastre i capelles existents.

El centre gestionat per l'Agrupació de Confraries de Setmana Santa obre de dimarts a dissabte en horari de matí i tarda i diumenge i festius als matins, de 11.00 a 13.00 hores.

El temple es va erigir a finals del segle XVII, respectant la part baixa de la façana d'un antic edifici.

Esclat revolucionari

L'escriptor exiliat, Joan Cid i Mulet, en la seva magnífica obra 'La guerra civil i la revolució a Tortosa 1936-1939', on és testimoni directe de l'esclat revolucionari donada la seva condició de regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa pel partit Acció Catalana. Cid i Mulet relata amb precisió que entre els dies 30 i 31 de juliol van arribar a Tortosa un nombrós grup d'entre 27 i 29 persones, entre homes i dones, procedents de la delegació regional de la CNT-FAI, tots ells forasters.

Es van instal·lar al Convent de les Teresines, situat al costat del parc municipal, un edifici incautat pels cenetistes locals. El jove regidor va parlar amb un dels nous revolucionaris, de nom Manuel Carrozas, que li relatà sense embuts l'objectiu de la presència del grup."La revolución todavía no ha empezado (a Tortosa) y es por eso que hemos venido nosotros".

La nit del 31 de juliol s'encetà aquella 'revolució' amb l'incendi indiscriminat de temples, les esglésies de Sant Antoni, Sant Blai, de Sant Felip Neri, dels Dolors, la del Roser al barri de Ferreries, el Seminari, els Convent de Santa Clara i Sant Joan i l'església de la Puríssima, entre d'altres, 'Tota la ciutat és una gran foguera!. En poques hores, la massa gegantina dels edificis es convertí en un fornal', relatà Cid i Mulet al seu llibre