La tomba de Marcel Savoia A la memòria del brigadista Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-El novembre de 1987, quan l’exbrigadista francès Alix Macario havia complert 70 anys, es va desplaçar des de Cogolin, el seu poble natal a la Costa Blava francesa, fins a Tivenys, a les Terres de l’Ebre. El motiu, homenatjar per sempre més la memòria del seu amic , company de brigada i d’ideologia comunista, Marcel Savoia, mort al front de l’Ebre l’any 1938 als 22 anys d’edat. Savoia fou enterrat en un forat provocat per una bomba italiana al costat de la carretera entre Tivenys i Benifallet, a tres quilòmetres de la sortida del primer poble, en una zona envoltada d’oliveres i garrofers.

Macario hi col·locà una làpida de marbre en el seu record amb el següent text: ‘A la memòria de Marcel Savoia, de la XIV Brigada ‘La Marsellesa’. Va caure per la llibertat al front de l’Ebre 1916-1938’. Macario avisà l’Ajuntament de Tivenys i va obtenir el permís del propietari per col·locar la làpida en nom de l’associació francesa Amics dels Voluntaris a l’Espanya Republicana (AVER). 

El brigadista, un actiu membre de l’AVER, va morir l’any 1995, però any rere any la làpida rebia l’escalf d’un ram de flors. Al 2009, tanmateix, va saltar la noticia de la desaparició de la làpida. Algú, sense sensibilitat, l’havia robat.

Marcel Savoia tornava a caure en l’oblit, però la memòria és tossuda i el mes de juny de 2012 l’associació cultural Lo Riu va impulsar la restauració de la làpida. Amb l’ajut de l’Ajuntament de Tivenys i un veí del municipi, Jordi Piñol, van restituir la làpida, construïda en fusta a diferència de l’original, que era de marbre.

La XIV Brigada Internacional ‘La Marsellesa’, integrada majoritàriament per franceses i belgues, va combatre als sagnants fronts de Madrid i Aragó i va tenir un paper protagonista tràgic en l'operació militar fracassada de creuament de l'Ebre a la zona de Campredó i Font de Quinto (Tortosa) en el marc de l'ofensiva de l'Ebre el 25 de juliol de 1938.