Les runes de l'església dels Dolors La revolució crema Tortosa Bookmark and Share
Fonts consultades
- ‘La guerra civil i la revolució a Tortosa 1936-1939’, de Joan Cid i Mulet
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-Les restes de l'església dels Dolors, al centre del nucli antic de Tortosa, simbolitza l'horror revolucionari succeït l'estiu de 1936 a la capital arran de la sublevació militar del 18 de juliol. L'església, ubicada al cèntric carrer Montcada, fou incendiada la nit del 31 de juliol en el marc d'un episodi de crema generalitzada d'esglésies i convents perpetrat per forces anarcosindicalistes arribades a Tortosa dies abans.

Així ho assegura l'escriptor exiliat, Joan Cid i Mulet, en la seva magnífica obra 'La guerra civil i la revolució a Tortosa 1936-1939', on és testimoni directe de l'esclat revolucionari donada la seva condició de regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa pel partit Acció Catalana. Cid i Mulet relata amb precisió que entre els dies 30 i 31 de juliol van arribar a Tortosa un nombrós grup d'entre 27 i 29 persones, entre homes i dones, procedents de la delegació regional de la CNT-FAI, tots ells forasters. Es van instal·lar al Convent de les Teresines, situat al costat del parc municipal, un edifici incautat pels cenetistes locals. El jove regidor va parlar amb un dels nous revolucionaris, de nom Manuel Carrozas, que li relatà sense embuts l'objectiu de la presència del grup."La revolución todavía no ha empezado (a Tortosa) y es por eso que hemos venido nosotros".

La nit del 31 de juliol s'encetà aquella 'revolució' amb l'incendi indiscriminat de temples, les esglésies de Sant Antoni, Sant Blai, de Sant Felip Neri, dels Dolors, la del Roser al barri de Ferreries, el Seminari, els Convent de Santa Clara i Sant Joan i l'església de la Puríssima, entre d'altres, 'Tota la ciutat és una gran foguera!. En poques hores, la massa gegantina dels edificis es convertí en un fornal', relatà Cid i Mulet al seu llibre

Després d'anys de tràmits, l'any 2007 es van finalitzar les obres de nova plaça dels Dolors, que va incloure la restauració de la portalada i les arcades de l'antiga església dels Dolors. Avui, cap panell recorda aquells fets tot i que les runes es mantenen en bon estat de conservació.