Trinxeres de Berrús A la rereguarda de la batalla Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El municipi de Riba-roja d'Ebre, a la comarca de la Ribera d'Ebre, compta amb un espai museïtzat pel Consorci Memorial Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe). Es tracta de les trinxeres de Berrús, situades a un centenar de metres de l'ermita de Santa Magdalena de Berrús, accessible per la carretera TV-7411, entre el municipi de la Ribera d'Ebre i la Pobla de Massaluca.

La zona de Berrús, situada a uns 300 metres d'alçada, fou ocupada per les tropes republicanes el 25 de juliol de 1938, primer dia de l'ofensiva de l'Ebre. Els republicans van fortificar la posició amb un doble objectiu: defensar el cap de pont de Riba-roja d'Ebre i protegir la rereguarda de l'altiplà de la Pobla de Massaluca.

Les trinxeres serpentegen per la part superior d'una empinada barrancada per controlar qualsevol accés des de la riera de Berrús o l'antic camí de Riba-roja a la Pobla de Massaluca (actual TV-7411). La trinxera segueix el disseny clàssic en ziga-zaga, però la seva profunditat és molt variable tenint els punts més reforçats i avançats en els pous de tirador amb abast de tir sobre els possibles accessos. El sistema defensiu es complementava amb una trinxera secundària que envolta la cota més elevada i protegia la rereguarda de la trinxera principal.

Aquesta zona va quedar allunyada del front fins els dies 12,13 i 14 de novembre quan les tropes del general Franco ocuparen aquesta zona i penetraren dos quilòmetres en direcció Riba-roja d'Ebre.

Les trinxeres rehabilitades es troben en un excel·lent estat de conservació. Es tracta de posicions excavades al terra i protegides per murs de pedra de seca. El visitant pot recórrer sense dificultat les diferents línies de trinxeres i consultar la informació disponible en tres panells col·locats pel Comebe.

La bellesa de l'entorn, el silenci, i l'excel·lent panoràmica sobre l'embassament de Riba-roja converteix en altament recomanable la visita a l'indret.

A un centenar de metres es pot admirar l'ermita romànica de planta rectangular del poble de Berrús. El 1968, el temple es va traslladar pedra a pedra des del riu, convertit en embassament, fins al lloc actual. Els veïns de Riba-roja, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs hi acudeixen en romiatge durant l'any.